Feyenoord tegen 'geliefd' FC Utrecht, Ajax vaak sterk tegen de koploper

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag zijn alle ogen gericht op de clash tussen Ajax en PSV in De Arena. Ook FC Utrecht - Feyenoord is echter niet te versmaden. Verder proberen laagvliegers Sparta Rotterdam en Roda JC Kerkrade terrein te winnen met een zege op respectievelijk Vitesse en FC Groningen.

Feyenoord tegen 'geliefd' FC Utrecht, Ajax vaak sterk tegen de koploper

Roda JC Kerkrade - FC Groningen

 
Aftrap:12.30 uur
Scheidsrechter:Pol van Boekel
Laatste 5 Eredivisie-duels Roda JC Kerkrade:4 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels SC Heerenveen:4 punten

Actueel

Met tien punten uit veertien wedstrijden droeg Roda JC Kerkrade bij aanvang van dit weekeinde de rode lantaarn, de 2-1 overwinning op SC Heerenveen van vorige week ten spijt. FC Groningen zette afgelopen week ADO Den Haag opzij en vond daardoor aansluiting met de onderkant van de middenmoot.

Roda JC Kerkrade kreeg tot nu toe 274 schoten tegen, het hoogste aantal in de Eredivisie. Met 267 schoten tegen staat FC Groningen in de buurt van de opponent van zondag.

• Bij FC Groningen is het vooral de vraag of Ernest Faber weer gaat husselen in zijn opstelling. De oefenmeester wijzigde vorige week tegen ADO Den Haag voor de vijfde keer op rij zijn basiself op minimaal drie plekken.

Raymond Atteveld (rechts) speelde voor zowel Roda JC als FC Groningen.
Raymond Atteveld (rechts) speelde voor zowel Roda JC als FC Groningen.

Voor eigen publiek veroverde Roda JC Kerkrade dit kalenderjaar 25 punten, liefst zestien meer dan in 2016. Het laatste kalenderjaar dat de Limburgers méér punten in thuisduels pakten, was 2011 (33 punten).

• FC Groningen kan voor het eerst sinds 2009 in tien achtereenvolgende Eredivisie-uitwedstrijden tot scoren komen. Slechts vier keer eerder kregen de noorderlingen dat voor elkaar.

De ploeg van Faber komt dit seizoen doorgaans stroef op gang. Welgeteld drie van de 21 competitietreffers van FC Groningen deze jaargang vielen in het eerste half uur van een wedstrijd.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Roda JC Kerkrade was SC Heerenveen vorige week de baas.
FC Groningen zette tijdens de vorige speelronde ADO Den Haag opzij.

Historie

• Roda JC Kerkrade - FC Groningen werd al 35 keer afgewerkt op het hoogste niveau. Liefst 21 maal kwam de thuisploeg als winnaar uit de strijd. FC Groningen noteerde slechts zes zeges en acht confrontaties leverden geen winnaar op.

In Eredivisie-wedstrijden tegen FC Groningen maakte Roda JC Kerkrade liefst 132 doelpunten, meer dan tegen welke ploeg ook.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Roda JC Kerkrade - FC Groningen:

SeizoenUitslag
2011/122-1
2012/134-1
2013/141-2
2015/160-0
2016/173-1

Sparta Rotterdam - Vitesse

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Danny Makkelie
Laatste 5 Eredivisie-duels Sparta Rotterdam:5 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Vitesse:4 punten

Actueel

Sparta Rotterdam kwam in de eerste veertien speelrondes tot slechts twee overwinningen, het laagste aantal in de Eredivisie. De formatie van Alex Pastoor heeft precies de helft van het aantal punten van Vitesse, dat deze speelronde begon op de zevende plaats.

• Met elf doelpunten is Sparta Rotterdam de minst productieve ploeg in de Eredivisie. Clubtopscorer Robert Mühren trof tot nu toe drie keer doel.

• Hoewel Mühren in Eredivisie-verband slechts 34 minuten speelde tegen Vitesse kwam hij daarin wel twee keer tot scoren. Tegen geen team scoorde hij vaker.

Donderdag nam Vitesse met een zege op OGC Nice afscheid van het Europa League-toernooi.
Donderdag nam Vitesse met een zege op OGC Nice afscheid van het Europa League-toernooi.

• Sinds 1 oktober zegevierde Vitesse in slechts twee Eredivisie-wedstrijden, op 22 oktober bij SC Heerenveen (0-4) en 26 november tegen ADO Den Haag (2-0).

In de hele Eredivisie-historie kreeg Sparta Rotterdam 2.749 treffers om de oren. De meervoudige landskampioen kan de eerste club worden met 2.750 tegengoals.

Vitesse is in competitieverband langer zonder tegentreffer uit een standaardsituatie dan elk ander Eredivisie-team. De laatste keer dat de Arnhemmers een goal incasseerden uit een doodspelmoment was op 24 september tegen Ajax (een goal van Nick Viergever uit een hoekschop).

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Sparta Rotterdam verloor tijdens de voorbije speelronde nipt van PSV.
Vitesse moest vorige week zijn meerdere erkennen in Feyenoord.

Historie

• Voor de 24ste keer gaan Sparta Rotterdam en Vitesse op Het Kasteel de strijd met elkaar aan in een wedstrijd waarin Eredivisie-punten op het spel staan. De Arnhemmers wonnen vaker dan dat ze verloren: acht om zes keer. Negen ontmoetingen eindigden zonder winnaar.

Sparta Rotterdam zette slechts één van de laatste 25 Eredivisie-duels met Vitesse in winst om. In zestien van de andere 24 wedstrijden triomfeerden de Arnhemmers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Sparta Rotterdam - Vitesse:

SeizoenUitslag
2006/071-2
2007/081-2
2008/090-0
2009/101-1
2016/170-1

FC Utrecht - Feyenoord

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Björn Kuipers
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Utrecht:11 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Feyenoord:9 punten

Actueel

Na een beroerde serie toonde Feyenoord in de afgelopen duels beterschap. Achtereenvolgens FC Groningen, Vitesse én Napoli werden verslagen. FC Utrecht-uit is een nieuwe test. De formatie van Erik ten Hag veroverde tien punten in zijn laatste vier wedstrijden en heeft zich daarmee hersteld van een mindere periode.

'Feyenoord kan best poosje profijt hebben van zege op Napoli'

• Deze Eredivisie-jaargang trof FC Utrecht al twaalf keer de paal of de lat, het vaakst van alle teams.

• Afgelopen week tegen Vitesse maakte Nicolai Jørgensen de winnende treffer namens Feyenoord. Daarmee werd een opmerkelijke serie uitgebreid. De Rotterdammers verloren namelijk geen van de laatste 44 Eredivisie-duels waarin een Deen tot scoren kwam.

Feyenoord al ruim tien jaar zonder nederlaag in Utrecht.

• FC Utrecht is zonder zege in de laatste vijf thuisduels met een regerend landskampioen. In die serie speelden de Domstedelingen wel drie keer gelijk.

Voor FC Utrecht lonkt een fraai clubrecord. De formatie van Erik ten Hag harkte dit kalenderjaar al 61 punten binnen, nog maar drie minder dan het clubrecord uit 2001 (64 punten).

'Tot de winterstop moet Feyenoord alles winnen, dan is een inhaalrace mogelijk'

Jens Toornstra kan zijn 250ste Eredivisie-wedstrijd spelen. Sinds zijn debuut op 4 december 2009 speelde niemand er meer dan de viervoudige international.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

FC Utrecht speelde vorige met 1-1 gelijk tegen PEC Zwolle.

Voor een samenvatting van Feyenoord - Vitesse zie hierboven.

Historie

FC Utrecht jaagt op zijn twaalfde thuiszege op Feyenoord in Eredivisie-verband. De bezoekers azen op hun 22ste triomf. Tot nu toe leverden vijftien van de 47 edities van FC Utrecht - Feyenoord geen winnaar op.

• Feyenoord is niet bepaald een tegenstander die FC Utrecht ligt. Van de laatste 21 Eredivisie-ontmoetingen wonnen de Domstedelingen er slechts één.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - Feyenoord:

SeizoenUitslag
2012/130-1
2013/142-5
2014/150-0
2015/161-2
2016/173-3

Ajax - PSV

 
Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Kevin Blom
Laatste 5 Eredivisie-duels Ajax:10 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels PSV:15 punten

Actueel

• Doordat Ajax al in vijf wedstrijden puntenverlies leed en PSV alleen op bezoek bij SC Heerenveen in de fout ging is het verschil tussen beide teams al tien punten in het voordeel van de Eindhovenaren. De topper in De Arena heeft daardoor veel weg van 'aanhaken of afhaken' voor Ajax.

'De Frenkie de Jong-hype is terecht'

• In de eerste veertien speelrondes kwam Ajax gemiddeld tot liefst 63 procent balbezit. Bij PSV lag dit percentage slechts op vijftig.

Ajax ging in slechts één van zijn laatste vijftien competitiewedstrijden tegen de koploper onderuit. Die nederlaag werd wel geleden tegen PSV, op 24 augustus 2014 (1-3).

In de tijdmachine: dit waren de laatste krakers tussen Ajax en PSV.

• In de eerste veertien speelrondes trof zowel Ajax als PSV 28 keer doel na rust. De andere zestien teams in de Eredivisie kwamen niet eens aan dat totaal in de volle negentig minuten.

• Dit seizoen zegevierde PSV al zes keer met één doelpunt verschil, waaronder in de laatste vier duels. Het PSV dat in 2016 beslag legde op de landstitel triomfeerde maar vier keer op deze wijze.

Tegen geen enkele club verloor Ajax meer thuiswedstrijden dan tegen PSV.

Hirving Lozano is deze Eredivisie-jaargang de 'MVP', oftewel de speler met bij elkaar opgeteld de meeste goals en assists: dertien. De PSV-smaakmaker komt zijn grootste concurrent tegen, want Ajacied David Neres had een rechtstreeks aandeel in twaalf treffers.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Ajax liep acht dagen geleden averij op bij FC Twente.

Voor een samenvatting van PSV - Sparta Rotterdam, zie hierboven.

Historie

• Tegen geen club verloor Ajax zoveel thuiswedstrijden als PSV, dat 21 keer de volle buit veroverde in de hoofdstad. De Amsterdammers zelf trokken 31 keer aan het langste eind. De overige negen edities leverden geen winnaar op.

'Als PSV wint in de Arena is de competitie beslist'

• Sinds de ingebruikname van De Arena in 1996 veroverde PSV liefst 37 punten in uitwedstrijden tegen Ajax, minimaal achttien meer dan elke andere club.

'Ajax heeft geen mindere selectie dan PSV'

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - PSV:

SeizoenUitslag
2012/133-1
2013/141-0
2014/151-3
2015/161-2
2016/171-1
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.