Feyenoord spoelt Klassieker-kater weg met bekerzege

Feyenoord heeft de kwartfinale van het toernooi om de TOTO KNVB-beker bereikt door Heracles Almelo te verslaan. Na een moeizame start en ingrepen van Dick Advocaat maakte de thuisploeg in de tweede helft het verschil in De Kuip.

Feyenoord
Feyenoord
3 - 2
Heracles Almelo

Er was toch het nodige optimisme bij Feyenoord in aanloop naar Heracles-thuis. Niet alleen was de ploeg sterk voor de dag gekomen in de ongelukkig met 1-0 verloren clash met Ajax afgelopen zondag, Advocaat kon in de bekerwedstrijd ook weer over Orkun Kökçü beschikken. De twintigjarige middenvelder is hersteld van een enkelblessure die hem sinds half december aan de kant hield en hij begon zoals aangekondigd direct in de basis. Dat ging ten koste van Mark Diemers. Verder gaf Advocaat voorin Lucas Pratto de voorkeur boven Nicolai Jørgensen.

Pratto kon zich in de openingsfase weinig laten zien. De start van de wedstrijd was een voorbode voor de problemen die Feyenoord in de eerste 35 minuten ondervond. Na tien seconden kreeg Delano Burgzorg al de eerste kans. Hij miste en in de rebound kon Silvester van der Water ook niet scoren. Heracles bleef echter gevaarlijk met de snelheid voorin en omspeelde in de 33ste minuut de buitenspelval. Uros Spajic stapte te laat naar voren en Burgzorg kon alleen op Nick Marsman af, de Heracles-aanvaller rondde koeltjes af: 0-1.

Feyenoord had tot dat moment kansjes gehad via Luis Sinisterra en Steven Berghuis, maar de echte dreiging kwam er pas na de tegengoal. Vlak voor rust maakte de thuisploeg al gelijk. De bal viel met wat geluk goed voor Sinisterra bij een indraaiende vrije trap van Berghuis en de Colombiaan klopte van dichtbij Janis Blaswich. Die goal kon de onvrede bij Advocaat over de eerste helft niet wegnemen, de coach greep halverwege in met een dubbele wissel: Bryan Linssen en Ridgeciano Haps voor Pratto en Kökçü.

Rust en vertrouwen
Linssen stond nog geen acht minuten binnen de lijnen toen hij Feyenoord al op voorsprong zette. Hij werd weggestoken door Sinisterra en rondde vinnig af door snel en hard uit te halen: 2-1. De dertigjarige aanvaller maakte zo zijn vijfde goal in het shirt van Feyenoord. Het doelpunt gaf de ploeg van Advocaat rust en vertrouwen. Heracles probeerde de druk op de thuisploeg nog wel op te voeren om een gelijkmaker te forceren, maar dat lukte amper.

Het verzet van Heracles brak in de 84ste minuut definitief door toedoen van Lutsharel Geertruida. De sterke verdediger kopte de bal binnen uit een vrije trap van invaller Diemers. Adrian Szöke zorgde in de extra tijd nog voor de 3-2, maar spannend werd het niet meer na de goal van de Heracles-aanvaller. Zo plaatste Feyenoord zich uiteindelijk nog vrij eenvoudig voor de kwartfinale. Zaterdagavond is de loting voor die ronde. Een dag later speelt Feyenoord in de Eredivisie de topper tegen AZ.