Feyenoord spoelt Klassieker-kater weg dankzij glansrol Jørgensen

Feyenoord heeft zich als zestiende en laatste ploeg geplaatst voor de achtste finale van het toernooi om de TOTO KNVB-beker. De Rotterdammers knokten zich tegen ADO Den Haag terug van een vroege achterstand. Nicolai Jørgensen leek in de openingsfase niet zijn avond te hebben, maar ontpopte zich uiteindelijk tot absolute uitblinker.

Feyenoord
Feyenoord
5 - 1
ADO Den Haag

Het bekertoernooi is voor de Rotterdammers de enige manier om nog iets van het seizoen te maken. De kansloze 3-0 nederlaag in de Klassieker van afgelopen zondag betekende dat Feyenoord de titelstrijd in de Eredivisie voorlopig aan PSV en Ajax zal moeten laten. Het veroveren van de beker zou (net als in twee van de laatste drie jaargangen, het kampioensseizoen 2016/17 uitgezonderd) een doekje voor het bloeden zijn voor Giovanni van Bronckhorst en zijn mannen.

Die hoop mag Feyenoord nog altijd koesteren, al ging het donderdag niet zonder moeite. De thuisploeg begon wel stormachtig, wat in de eerste vijf minuten ook tot twee enorme kansen leidde. Eerst verstuurde Sam Larsson een schitterende pass richting Steven Berghuis, die de bal met het hoofd vervolgens panklaar legde voor Jørgensen. De Deen faalde echter oog in oog met Robert Zwinkels. De ADO-doelman is in de Eredivisie tweede keus achter Indy Groothuizen, maar in het bekertoernooi mag hij wél keepen.

Nadat Jørgensen kort daarna ook een tweede grote kans om zeep hielp, kreeg Feyenoord na amper zes minuten de rekening gepresenteerd voor zijn missers. Nasser El Khayati draaide zich uitermate behendig vrij in de Rotterdamse zestien, waarna zijn poeier met links via de lat achter Kenneth Vermeer (ook hij is normaal gesproken tweede doelman) binnensloeg. Ondanks die domper gingen de Rotterdammers met een voorsprong de rust in.

Hattrick
De aanzet voor die comeback was de wraak van Jørgensen, die zijn foutjes herstelde door de gelijkmaker op het bord te zetten. De spits profiteerde van een veel te korte terugspeelbal van ADO-verdediger Giovanni Troupée, omspeelde Zwinkels en schoof de bal simpel binnen. ADO werd nog gevaarlijk toen Elson Hooi via de benen van Vermeer de lat raakte, maar met een rake kopbal uit een corner van Berghuis bepaalde Eric Botteghin de ruststand op 2-1.

Nog geen tien minuten na de pauze was de wedstrijd beslist. Na een aanval over de rechterflank kreeg Jørgensen de bal in de kluts voor zijn voeten, net als El Khayati in de eerste helft schoot ook hij via de lat hard raak. Tien minuten voor het einde vervolmaakte de Deen zijn hattrick door van dichtbij zijn derde binnen te schieten, direct daarna werd hij naar de kant gehaald. Jørgensen toonde aan weer helemaal op de weg terug te zijn, nadat hij een groot deel van de start van dit seizoen moest missen door een blessure.

Het fraaie slotakkoord werd verzorgd door Larsson, die sowieso een prima wedstrijd speelde: hij schoot de 5-1 via de paal snoeihard binnen. Daarmee rekende Feyenoord voor het derde seizoen op rij thuis af met ADO in het bekertoernooi. In december 2016 werd het ook al 5-1, in september 2017 eindigde het duel in 2-0.