Feyenoord presteert in 2019 als middenmoter, Advocaat op Ten Hag-koers

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdag komen met De Graafschap en NAC Breda de nummer zeventien en achttien in actie en speelt Feyenoord thuis tegen Willem II.

Feyenoord presteert in 2019 als middenmoter, Advocaat op Ten Hag-koers

SC Heerenveen - De Graafschap

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Christiaan Bax

Actueel

• SC Heerenveen zit in de lift. Door drie achtereenvolgende zeges is deelname aan de play-offs om Europees voetbal in zicht gekomen. De Graafschap staat nog altijd zeventiende met een marge van vijf punten op hekkensluiter NAC Breda.

Sinds de jaarwisseling maakte Sam Lammers al acht Eredivisie-doelpunten, net zoveel als zijn productie van 2016, 2017 en 2018 bij elkaar opgeteld. In die jaren speelde de aanvaller in totaal 27 Eredivisie-wedstrijden.

Vorige week zegevierde SC Heerenveen op bezoek bij ADO Den Haag.

• Vorige week ging De Graafschap onderuit bij Willem II (3-2), hoewel de ploeg met beide schoten doel trof. De Achterhoekers zijn de laatste tijd sowieso zeer efficiënt: zes van de laatste negen inzetten tussen de palen mondden uit in een treffer.

• In zijn laatste dertien Eredivisie-thuiswedstrijden incasseerde SC Heerenveen telkens minimaal één goal. Komt De Graafschap tot scoren in het Abe Lenstra Stadion, dan evenaren de Friezen het negatieve record uit 2005 in dit opzicht.

SC Heerenveen floreert de laatste weken dankzij het duo Michel Vlap en Lammers. Laatstgenoemde trof vijf keer doel en gaf twee assists in de voorbije drie duels. Vlap kwam tot drie goals en twee assists.

De Graafschap ging tijdens de voorbije speelronde nipt onderuit bij Willem II.

• De Graafschap liet na de winterstop al veertien treffers aantekenen in de Eredivisie, net zoveel als in de volledige eerste seizoenshelft.

Historie

• SC Heerenveen verloor slechts één van de veertien Eredivisie-thuiswedstrijden tegen De Graafschap. Tien keer triomfeerden de Friezen.

Die ene zege van De Graafschap dateert uit het seizoen 2007/08, toen het 2-3 werd. Verantwoordelijk voor de doelpunten van de Achterhoekers waren Donny de Groot, Lasse Schöne en Berry Powel.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - De Graafschap:

Seizoen Uitslag
2007/08 2-3
2008/09 2-0
2010/11 4-0
2011/12 1-1
2015/16 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Feyenoord - Willem II

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• Vorige week liep Feyenoord voor de tiende keer dit Eredivisie-seizoen averij op in een uitwedstrijd, deze keer bij Vitesse (1-1). Willem II rekende af met De Graafschap (3-2) en heeft een aardige buffer ten opzichte van de degradatiezone.

Op basis van de resultaten in 2019 is Feyenoord een middenmoter met drie zeges, twee gelijke spelen en drie nederlagen. Het doelsaldo is wel positief (18-10), vooral door de 6-2 tegen Ajax.

Feyenoord verspeelde vorige week punten op bezoek bij Vitesse.

Willem II fabriceerde dit Eredivisie-seizoen veertig doelpunten. De laatste keer dat de Tilburgers dit aantal al na 25 speelrondes hadden bereikt, was in 2000/01 (destijds 45 goals na 25 duels).

Sinds zijn debuut kwam Orkun Kökcü gemiddeld elke vijftien minuten tot een doelpoging of een gecreëerde kans. Van alle Feyenoorders die deze competitie minimaal honderd minuten in actie kwamen, overlegt alleen Steven Berghuis betere cijfers met gemiddeld elke dertien minuten een doelpoging of een gecreëerde kans.

• Voor Renato Tapia, die door Feyenoord wordt gestald bij Willem II, is dit treffen vanzelfsprekend bijzonder. De middenvelder kwam namens de Tilburgers al 703 minuten in actie in Eredivisie-verband. Voor Feyenoord haalde hij dit aantal slechts in één van de vier seizoenen.

Willem II-trainer Adrie Koster verloor zijn laatste zes Eredivisie-duels met Feyenoord niet. De oefenmeester pakte liefst achttien punten in wedstrijden tegen de Rotterdammers, alleen tegen FC Groningen is hij nog succesvoller (22 punten).

Historie

• Feyenoord - Willem II is toe aan editie nummer 43 in de Eredivisie. De Rotterdammers hebben duidelijk een positieve balans met 35 overwinningen tegenover vier nederlagen.

• In het seizoen 1993/94 keepte Ed de Goey weergaloos in de thuiswedstrijd die Feyenoord afwerkte tegen Willem II. Het leverde hem in VI het zeldzame rapportcijfer 10 op. De Rotterdammers wonnen die wedstrijd met 2-0.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Feyenoord - Willem II:

Seizoen Uitslag
2012/13 3-0
2014/15 1-2
2015/16 1-0
2016/17 1-0
2017/18 5-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

NAC Breda - FC Utrecht

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

• Gezien de precaire situatie waarin de club zich bevindt, moet NAC Breda eigenlijk winnen van FC Utrecht. De achterstand op plek zeventien, die De Graafschap inneemt, bedraagt liefst vijf punten. De Domstedelingen liggen, ondanks vooral in eigen huis teleurstellende resultaten, op koers voor een optreden in de play-offs om een Europees ticket.

• NAC Breda bezit na 25 speelrondes slechts zeventien punten. De laatste negen clubs die maximaal deze oogst binnen hadden gehaald in dit stadium van het seizoen degradeerden. VVV-Venlo wendde in 2010/11 voor het laatst een dergelijk lot af.

Vorige week speelde FC Utrecht doelpuntloos gelijk tegen FC Groningen. Het was al de zesde keer deze competitie dat de Domstedelingen niet tot scoren kwamen. In 2014/15 overkwam dit FC Utrecht voor het laatst zo vaak (ook zes keer).

Vorige week ging NAC Breda onderuit bij koploper PSV.

In zijn eerste twintig Eredivisie-duels bij FC Utrecht verzamelde Dick Advocaat 32 punten, twee meer dan Jean-Paul de Jong en net zoveel als Erik ten Hag.

NAC Breda ging in slechts twee van zijn laatste acht Eredivisie-thuisduels onderuit. Gezien de dramatische resultaten in uitwedstrijden (twee punten) moet de ploeg van Mitchell van der Gaag ook wel presteren in het Rat Verlegh Stadion.

De rodelantaarndrager trof dit Eredivisie-seizoen in liefst dertien duels geen enkele keer doel, al drie keer vaker dan in de volledige vorige jaargang. Het laatste seizoen waarin NAC Breda op dit vlak zwakkere cijfers noteerde, was 1975/76 (zeventien duels zonder treffer, maar dan in een hele competitie).

FC Utrecht bleef tijdens de vorige speelronde steken op een gelijkspel tegen FC Groningen.

Historie

• NAC Breda boekte een zege in zeventien van de vorige 36 thuiswedstrijden tegen FC Utrecht in het kader van de Eredivisie. Elf keer gingen alle punten naar de bezoekers.

Afgelopen seizoen rekende NAC Breda voor eigen publiek met 3-1 af met FC Utrecht. Achteraf bleek dat het de laatste wedstrijd van Ten Hag bij de Domstedelingen was.

De laatste 5 Eredivisie-edities van NAC Breda - FC Utrecht:

Seizoen Uitslag
2011/12 1-0
2012/13 1-1
2013/14 2-2
2014/15 1-5
2017/18 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Heracles Almelo - Vitesse

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

Actueel

• Beide clubs zouden in mei ook zomaar tegenover elkaar kunnen staan in de play-offs om Europees voetbal. Zowel Heracles Almelo als Vitesse is hiervoor nadrukkelijk in de race. Na 25 speelrondes hebben de Arnhemmers vier punten meer.

In zijn laatste twee Eredivisie-duels incasseerde Heracles Almelo al in de eerste helft een rode kaart. De boosdoeners waren Jesper Drost (tegen FC Utrecht) en Tim Breukers (tegen FC Emmen). De Graafschap was in 2010 de laatste ploeg die in achtereenvolgende Eredivisie-duels al voor rust tot een tiental werd gereduceerd.

• Qua duelkracht hoefde Jake Clarke-Salter na 25 speelrondes in niemand zijn meerdere te erkennen in de Eredivisie. De Vitesse-verdediger won 68,7 procent van zijn persoonlijke duels.

• Heracles Almelo liet deze Eredivisie-jaargang al 29 treffers aantekenen voor eigen publiek, dat zijn er net zoveel als in het hele vorige seizoen.

Heracles Almelo pakte vorige week een punt tegen FC Emmen.

• Vitesse is zonder nederlaag in zijn laatste vier Eredivisie-duels (drie overwinningen en één gelijkspel). Het betekent de beste reeks voor de Arnhemmers sinds de aanstelling van Leonid Slutsky vorig jaar zomer.

• Adrián Dalmau is in topvorm. De Spanjaard maakte zes van de laatste negen doelpunten van Heracles Almelo in de Eredivisie en deed dit bovendien met zijn laatste zes schoten op doel.

Historie

Slechts twee van de vorige dertien edities van Heracles Almelo - Vitesse mondden uit in een thuiszege. De bezoekers zegevierden vier keer en zeven confrontaties leverden geen winnaar op.

De laatste thuiszege stamt alweer uit het seizoen 2010/11. Het werd toen wel liefst 6-1. Opvallend was dat de 1-0 van Mark Looms pas in de 39ste minuut viel.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Heracles Almelo - Vitesse:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-2
2014/15 1-1
2015/16 1-1
2016/17 0-1
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.