Feyenoord onderuit in generale voor Eredivisie-start

Feyenoord heeft de generale repetitie voor de eerste competitiewedstrijd tegen Sparta Rotterdam van volgende week verloren. Southampton won in De Kuip en de ploeg van trainer Jaap Stam zag Sam Larsson en Sven van Beek uitvallen met blessures.

Feyenoord
Feyenoord
1 - 3
Southampton
Southampton

Feyenoord kende een uiterst ongelukkige start in De Kuip, in het bijzonder voor Van Beek. De verdediger speelde de bal achterin rond terwijl Southampton steeds meer druk zette. Toen hij de bal terugkreeg van Eric Botteghin was de aanname niet goed. Ché Adams was er als de kippen bij om te profiteren van de fout en zorgde er met een tackle voor dat de bal in het doel belandde. Keeper Kenneth Vermeer was ook verrast en keek toe hoe de Engelsen scoorden.

De ploeg van Stam kreeg vervolgens last van blessures. Larsson viel al vroeg in de wedstrijd uit en werd vervangen door Luis Sinisterra. Aan het einde van de eerste helft moest ook Van Beek naar de kant en kwam Jan-Arie van der Heijden erin. Feyenoord was daarvoor al op 1-1 gekomen via Orkun Kökcü, die na een goede actie van Dylan Vente scoorde. Southampton maakte er daarna 1-2 van. James Ward-Prowse schoot een vrije trap in de muur, waarna Maya Yoshida alsnog scoorde.

Southampton-trainer Ralph Hasenhüttl voerde in de rust tien wijzigingen door; alleen Jannik Vestergaard bleef staan. Wesley Hoedt stond in de tweede helft naast hem. De Nederlander mocht een half jaar geleden nog vertrekken en werd verhuurd aan Celta de Vigo, maar mag zich nu opnieuw bewijzen aan Hasenhüttl. Tegen het vernieuwde Southampton zocht Feyenoord de aanval. Zo testte Steven Berghuis de nieuwe keeper Alex McCarthy met een schot.

Het aantal kansen was in de tweede helft wel een stuk minder dan daarvoor. Feyenoord was wat sterker, maar slaagde er niet in om er 2-2 van te maken. Stam experimenteerde ondertussen en bracht onder anderen Naoufal Bannis voor de tegenvallende Dylan Vente en Liam Kelly voor Leroy Fer. In de slotfase schoot Berghuis uit een vrije trap nog op het dak van het doel en voorkwam Bannis op ongelukkige wijze een doelpunt van Wouter Burger. Aan de andere kant sloeg Southampton wel toe uit een van de weinige kansen. Sofiane Boufal omspeelde na een voorzet invaller Tyrell Malacia en verschalkte ook Vermeer: 1-3.

Feyenoord begint op zondag 4 augustus om 14.30 uur aan het nieuwe Eredivisie-seizoen met een thuiswedstrijd tegen Sparta. De club uit Rotterdam-Zuid won tijdens de voorbereiding onder andere nipt van FC Dordrecht (1-2), SV Damrstadt 98 (1-2) en Karlsruher SC (1-0). Tegen Red Bull Salzburg (3-1) en Panathinaikos (0-3) werd verloren.

Opstelling Feyenoord: Vermeer; St. Juste, Botteghin, Van Beek (42. Van der Heijden), Haps (75. Malacia); Fer (66. Kelly), Kökcü (75. Narsingh), Burger; Berghuis, Vente (73. Bannis), Larsson (7. Sinisterra).