Feyenoord nog steeds de beste in 2020, Mido heeft opvolger bij Ajax

Reacties

Na elke Eredivisie-speelronde zetten we in samenwerking met Opta enkele bijzondere statistieken op een rijtje. Wat waren de bijzondere mijlpalen en opmerkelijke weetjes op de derde speeldag?

Feyenoord nog steeds de beste in 2020, Mido heeft opvolger bij Ajax
© Pro Shots

• De zuivere speeltijd van Ajax - Vitesse bedroeg 48 minuten en veertig seconden. In de laatste tien seizoenen had slechts één Eredivisie-duel van Ajax een kortere zuivere speeltijd: het uitduel met PSV in april 2018 (46 minuten en 56 seconden). Door een 3-0 overwinning pakten de Eindhovenaren die dag de landstitel.

• Voor het eerst sinds november 2001 kreeg Ajax een rode kaart in de eerste helft van een thuisduel in de Eredivisie. Edson Álvarez trad in de voetsporen van Ahmed Mido Hossam, die van het veld werd gestuurd in de wedstrijd tegen FC Twente. Waar we dat duel van kennen? Het was de laatste wedstrijd van Co Adriaanse als hoofdtrainer van de Amsterdammers.

• Ook tegen ADO Den Haag was het weer raak voor Steven Berghuis. De aanvaller staat nu op vier goals in zijn eerste drie Eredivisie-duels. De laatste Feyenoorder die in deze fase van de competitie een dergelijke productie kon overleggen, was Jon Dahl Tomasson in 2008/09.

• Voor het eerst sinds het seizoen 2016/17 leed PSV puntenverlies tegen Heracles Almelo. Ook vier jaar geleden eindigde de ontmoeting in 1-1, maar toen in Eindhoven.

Feyenoord is nog altijd de best presterende club in het kalenderjaar 2020. Met 26 punten uit tien wedstrijden beschikken de Rotterdammers over een fenomenaal rapport. PSV (22) en Ajax (21) zijn de enige andere teams die de kaap van twintig punten hebben geslecht.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

• Zelfs tegen FC Utrecht, waar RKC Waalwijk vorig seizoen twee keer tegen stuntte, ging het zondag mis. De Brabanders hebben nu sinds de promotie in 2019 in twaalf van de vijftien uitwedstrijden in de Eredivisie minstens drie doelpunten moeten incasseren.

• Joey Veerman was tijdens SC Heeenveen - VVV-Venlo het slachtoffer van liefst twee overtredingen die met direct rood werden bestraft. Hij werd de eerste Eredivisie-speler met een dergelijke 'dubbelslag' sinds Frantisek Kubik namens ADO Den Haag in oktober 2010.

• Sparta Rotterdam verloor voor de derde keer in de clubhistorie de eerste drie wedstrijden van een Eredivisie-seizoen, na 1963 en 1980. Het doelsaldo van -7 betekent een evenaring van Sparta's slechtste seizoenstart ooit op het hoogste niveau.

• Willem II kwam voor de vijfde opeenvolgende keer niet tot winst in een uitduel. Dat is een evenaring van de slechtste reeks sinds de aanstelling van Adrie Koster. Ook in het najaar van 2018 zetten de Tilburgers een dergelijke reeks neer.

• AZ incasseerde in de eerste twee wedstrijden van het seizoen vier goals, vorig seizoen kreeg de ploeg pas in het negende Eredivisie-duel de vierde tegentreffer.

FC Twente is met zeven punten uit drie wedstrijden juist uitstekend aan het seizoen begonnen. De laatste keer dat de Tukkers in dit stadium van het seizoen deze oogst bijeen hadden gevoetbald, was in 2013/14. Ook toen stond FC Twente op zeven punten na drie duels.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.