Feyenoord moet wachten op duidelijkheid, slecht nieuws voor Oostenrijk

Feyenoord staat dankzij een ruime 4-0 zege op Dinamo Tibilisi met één been in de play-offvoorronde van de Europa League. Over wie daarin de tegenstander zal zijn, valt nog niet veel te zeggen.

IFK Norrköping
1 - 1
Hapoel Be'er Sheva

Feyenoord treft in het laatste tweeluik voor de groepsfase van de Europa League de winnaar van de strijd tussen het Zweedse IFK Norrköping en het Israëlische Hapoel Be'er Sheva. Deze ploegen hielden elkaar donderdagavond in evenwicht. De thuisploeg kwam zes minuten in de tweede helft op voorsprong, dankzij een assist van Simon Thern. De voormalig middenvelder van SC Heerenveen legde de bal klaar voor Maic Sema en hij drukte af.

Lang bleef de voorsprong van Norrköping niet in leven. Hapoel Be'er Sheva had de gelijkmaker al vier minuten later te pakken, toen Eden Shamir binnenkopte uit een voorzet van Ben Bitton. Hapoel heeft de belangrijke uitgoal binnen en hoopt volgende week in eigen huis het laatste stapje richting een (waarschijnlijke) ontmoeting met Feyenoord te zetten. Bij de Israëlische ploeg had Nigel Hasselbaink (oud-Excelsior) een basisplaats.

Austria Wien
1 - 2
Apollon Limassol

PSV heeft met een 0-1 zege op FK Haugesund ook goede papieren om de volgende voorronde te bereiken. Mochten de Eindhovenaren doorstoten, dan zal Austria Wien uit Oostenrijk of Apollon Limassol uit Cyprus de tegenstander zijn. Eerstgenoemde ploeg is voor Nederland een concurrent op de veelbesproken UEFA-coëfficiëntenlijst en de nederlaag van Austria Wien betekent dan ook slecht nieuws voor het Oostenrijkse voetbal.

In de eerste helft scoorde zowel Apollon ('14, Sasa Markovic) als Austria Wien ('41, Florian Klein) uit een strafschop. Serge Gakpe bezorgde zijn ploeg vervolgens in de tweede helft een goede uitgangspositie voor de return, door na een perfecte steekpass van Giannis Gianniotas binnen te schieten. Volgende week valt op Cyprus de beslissing. Austria-verdediger Michael Madl is er dan niet bij, aangezien hij donderdag in blessuretijd zijn tweede gele kaart pakte.

Antwerp
Antwerp
1 - 0
Viktoria Plzen

AZ moet volgende week in Alkmaar nog aan de bak om de play-offvoorronde te bereiken. De Alkmaarders kwamen donderdagavond, ondanks een veldoverwicht, niet tot scoren tegen Mariupol (0-0). Mocht de ploeg van Arne Slot volgende week wél kunnen overtuigen, dan wacht straks het Belgische Antwerp of het Tsjechische Viktoria Plzen.

Ook het tweeluik tussen deze twee ploegen is na één wedstrijd nog niet beslist. Antwerp neemt een minimale voorsprong mee naar Tsjechië, dankzij een doelpunt van Ivo Rodrigues. Hij plaatste de bal met een heerlijk geplaatst schot in de bovenhoek en werd met deze fraaie treffer donderdagavond de matchwinner.