Feyenoord met kater de Kerst in door schlemiel Nieuwkoop

Feyenoord heeft ook in de laatste Eredivisie-wedstrijd van 2018 punten laten liggen. Een week na de verrassende nederlaag in De Kuip tegen Fortuna Sittard, maakte ook ADO Den Haag de Rotterdammers punten afhandig. Daardoor gaat de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst met een katerig gevoel de feestdagen in.

ADO Den Haag
2 - 2
Feyenoord
Feyenoord

Op het kunstgras van het Cars Jeans Stadion morste Feyenoord de laatste seizoenen al heel wat punten, iets wat de Rotterdammers zich een week na de erbarmelijke thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard niet nog een keer konden permitteren. Zo sterk als de bekerhouder donderdag nog voor de dag kwam in het gewonnen bekerduel met FC Utrecht, zo moeizaam ging het zonder de geblesseerde Jordy Clasie in de openingsfase tegen ADO.

De middag had voor Feyenoord ook geen slechtere start kunnen hebben. Nasser El Khayati maakte zijn reputatie al na enkele minuten waar door na een onnodige overtreding van Bart Nieuwkoop op Aaron Meijers een vrije trap achter Justin Bijlow te krullen. Dat het daarbij bleef, mocht ADO zichzelf aanrekenen. Zo miste Melvyn Lorenzen een goede kans op de 0-2, nadat El Khayati de snelle Sheraldo Becker richting de achterlijn had gestuurd.

El Khayati maakte tegen Feyenoord uit een vrije trap al snel zijn elfde competitietreffer van het seizoen.

Het was niet de enige keer dat het ontbrak aan finesse in de afronding. Ook Lex Immers maakte zich er tegen zijn oude club twee keer schuldig aan. Het slordig spelende Feyenoord mocht daardoor blijven hopen op de gelijkmaker. Nadat Steven Berghuis en Robin van Persie bij spaarzame kansen naast hadden geschoten, was het vlak voor rust toch nog raak. Sam Larsson bediende Van Persie, diens voorzet werd afgemaakt door Berghuis.

In de tweede helft kwam Feyenoord beter uit de startblokken. Van Persie en Nieuwkoop hadden al meteen voor de voorsprong kunnen zorgen, maar ADO-doelman Robert Zwinkels hield zijn ploeg knap op de been. Omdat dat goede begin geen vervolg kreeg, was het lang wachten op een doorbraak in een van beide defensies. ADO deed pas halverwege het tweede bedrijf weer van zich spreken, toen Immers uit een corner Bijlow testte.

Juist op het moment dat de Hagenaren weer eens serieus aandrongen, was het Larsson die met een individuele actie Feyenoord op voorsprong zette. De Zweedse vleugelspits kreeg de tijd om open te draaien en benutte die kans met verve door de bal in de verre hoek achter Zwinkels te krullen. Het was alweer de vierde competitiegoal in de maand december van Larsson, die eerder dit seizoen nog werd bekritiseerd wegens het gebrek aan doelpunten.

Genoeg voor de derde uitzege op rij was het niet. In de jacht op de eerste thuiszege sinds 6 oktober zette ADO aan voor de gelijkmaker. Vijf minuten na de 1-2 kreeg de thuisploeg die op een presenteerblaadje aangereikt. Kevin Blom wees ook na het bekijken van de videobeelden naar de stip na een overtreding van Nieuwkoop, die Tom Beugelsdijk omver trok en zijn tweede gele kaart kreeg. El Khayati schoot de penalty onberispelijk in de bovenhoek.

Met tien man en Lutsharel Geertruida in plaats van Van Persie als extra verdediger kwam Feyenoord via een andere invaller nog in de buurt van de 2-3, maar Orkan Kökcü kreeg de bal bij een rommelige situatie niet langs Zwinkels. ADO maakte ook nog jacht op de derde treffer, maar die bleef uit. Desondanks leed Feyenoord voor de tweede keer op rij puntenverlies in de Eredivisie en is de achterstand op PSV en Ajax verder gegroeid.