Feyenoord met goed gevoel naar Klassieker dankzij swingende helft tegen PEC

Feyenoord heeft zondagmiddag een overtuigende zege geboekt op PEC Zwolle. De Rotterdammers waren met name in de eerste helft veel sterker dan de formatie uit Zwolle.

Feyenoord
Feyenoord
3 - 0
PEC Zwolle
PEC Zwolle

De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst kreeg de afgelopen tijd veel kritiek op het positiespel. Ook Van Bronckhorst zelf erkende dat dat aspect bij zijn ploeg voor verbetering vatbaar was. In de openingsfase van het duel met PEC kwam Feyenoord echter uitstekend voor de dag. De thuisploeg zette de Zwollenaren vol onder druk en stapelde kans op kans.

In het eerste kwartier hadden Sam Larsson, Jeremiah St. Juste, Robin van Persie en Nicolai Jørgensen het doel van PEC al onder vuur genomen en in de achttiende minuut gebeurde het onvermijdelijke. Jordy Clasie kreeg de bal na een afgeslagen corner voor zijn voeten en schoot hem van een meter of twintig schitterend in de kruising: 1-0.

Gianluca Scamacca, die zijn basisdebuut voor PEC maakte, zorgde even later voor het enige gevaar van de bezoekers in de eerste helft, maar Justin Bijlow redde. Daarna was het de beurt aan de spits van de thuisploeg. Jørgensen maakte na lang blessureleed weer echt een fitte indruk en was op zoek naar zijn eerste Eredivisie-doelpunt van het seizoen.

Eerst knalde de Deen de bal nog vol tegen de paal. Daarna stuitte hij twee keer op doelman Mickey van der Hart. Even later was het uit een hoekschop alsnog raak voor Jørgensen. De 27-jarige frontman kopte een scherp aangesneden hoekschop van Steven Berghuis binnen en bezorgde Feyenoord daarmee de bekroning voor een uitstekende eerste helft: 2-0.

Het gehavende PEC leek af te stevenen op een heel zware middag, maar herpakte zich in het tweede bedrijf. Feyenoord verloor de grip op de wedstrijd en oogde defensief kwetsbaar. Scamacca en Mike van Duinen kreeg derhalve kansen op de aansluitingstreffer, terwijl Thomas Lam de bal tegen de lat pegelde. PEC, dat slechts negen keer scoorde in negen Eredivisie-duels dit seizoen, verzuimde echter de trekker over te halen.

Steven Berghuis scoorde fraai, maar viel ook geblesseerd uit.

Dat deed Feyenoord aan de andere kant. Nadat Larsson nog de paal had geraakt, sloeg Berghuis toe. De rechtsbuiten kon na een prima combinatie vrij uithalen van twintig meter en schoot de bal op karakteristieke wijze fraai in de bovenhoek: 3-0. Het was zijn vijftigste Eredivisie-doelpunt. Feyenoord dacht vervolgens dé kans op een vierde treffer te krijgen, maar na inmenging van de VAR kregen de Rotterdammers toch geen strafschop.

Omdat Van Persie in de slotfase nog een kansje miste, bleef het bij 3-0 in De Kuip. Feyenoord komt daardoor op twintig punten, twee minder dan Ajax. Volgende week gaan de Rotterdammers op bezoek bij de rivaal in de Johan Cruijff Arena. PEC blijft door de nederlaag dertiende.

Hamer: 'Onze verdienste dat we De Kuip even stil kregen'