'Feyenoord maakt zich klein door de 6-2 zo te exploiteren'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Martijn Krabbendam over Feyenoord.

'Feyenoord maakt zich klein door de 6-2 zo te exploiteren'

Feyenoord is vandaag (woensdag) met de kaartverkoop voor de halve finale van de KNVB-beker tegen Ajax begonnen. Op 6 februari, 6-2, een subtiele verwijzing naar De Klassieker van anderhalve week terug, toen de uitslag dezelfde cijfers kende.

Natuurlijk was die wedstrijd er eentje voor in de geschiedenisboeken. Zo vaak wint Feyenoord niet van Ajax en al helemaal niet met zulke cijfers. De laatste keer dat de Rotterdammers de aartsrivaal twee keer in een seizoen versloegen, uit én thuis, dateert alweer van veertien seizoenen geleden. Destijds liet de marketingafdeling van de club er zelfs een dvd van persen, zodat iedereen die unieke prestatie op zijn gemak kon herbeleven.

Probleem was toen dat Ajax later in de play-offs om een ticket voor de voorronde van de Champions League opnieuw de tegenstander werd en twee keer overtuigend won. Feyenoord kreeg de ludieke actie als een boemerang terug. In het gezicht.

Woensdag 6 februari dus: 6-2. Trainer Giovanni van Bronckhorst nam voorafgaand aan het competitieduel bij Excelsior al afstand van deze actie, zijn spelers deden dat afgelopen zondag, toen Feyenoord met 2-1 had verloren in Kralingen en supporters van de thuisclub lieten weten dat 2 januari volgend jaar, 2-1, tickets op de markt komen voor de volgende derby op Woudestein. Het is niet ons idee, zei Jens Toornstra vrij vertaald.

Provocatief
Voetballers zijn niet gek, zij kennen de verhoudingen. Feyenoord was weergaloos tegen Ajax, maar het zat ook niet tegen. De Rotterdammers verwachten daarom een reactie op 27 februari. Sowieso wordt het dan een andere wedstrijd tegen een gekrenkt en ongetwijfeld gemotiveerd Ajax. Een provocatieve marketingactie helpt niet mee.

Maar los van dat: Feyenoord won voor het eerst in zeven jaar weer eens in competitieverband van Ajax. Dat is hetzelfde alsof VVV-Venlo het een keer voor elkaar krijgt. Door die zege zo te exploiteren, maakt Feyenoord zich in feite klein. In Eindhoven en Amsterdam zijn ze vooral met zichzelf bezig, andere clubs zijn slechts tegenstanders.

Het gaat om de eigen prestatie, karakter, instelling en mentaliteit. Naar anderen kijken, doe je niet. Zo groeit een topsportcultuur. Vijf prijzen in vier jaar, hoe mooi en knap ook, hebben van Feyenoord niet ineens een winnaar gemaakt. Twee nieuwe trainingscomplexen doen dat ook niet. Zolang er in de mindset van de hele club niets verandert, blijft het gat met PSV en Ajax onveranderd groot.

'Feyenoord kan zich blijkbaar alleen tegen PSV en Ajax opladen'
Samenvatting Excelsior - Feyenoord.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.