Van Bronckhorst eindelijk succesvol tegen Ajax, Van Persie breekt record

Een bijzondere uitgave van De Klassieker levert bijzondere statistieken op. VI maakt een selectie van de feiten over de wedstrijd van zondagmiddag, plus historische feitjes.

Bijzondere Klassieker

• Met zijn 35 jaar en 174 dagen werd Robin van Persie de oudste speler in de Eredivisie-historie met twee goals in een Klassieker. Hij nam dit record over van Kenneth Perez (32 jaar, 54 dagen in 2006).

• Jens Toornstra (één treffer, drie assists) werd de eerste speler met vier goals of assists in een Eredivisie-Klassieker sinds Kenneth Perez op 22 oktober 2006 (twee goals, twee assists).

• Feyenoord won in geen enkel Eredivisie-duel dit seizoen meer persoonlijke duels dan tegen Ajax (zeventig, ook tegen Fortuna Sittard in december 2018).

• Steven Berghuis (zes schoten, drie gecreëerde kansen) werd de eerste speler sinds Mohamed Rayhi (NEC) in april 2017 die direct betrokken was bij minimaal negen doelpogingen in een Eredivisie-duel met Ajax.

• Calvin Verdonk, die vaker balbezit won dan iedere andere Feyenoorder (elf keer), won zeven van de acht tackles die hij maakte tegen Ajax en werd de eerste Feyenoorder met minimaal zeven gewonnen tackles in een Eredivisie-duel sinds Karim El Ahmadi in februari 2018 (zeven tegen FC Groningen).

Giovanni van Bronckhorst boekte zijn eerste overwinning in een Eredivisie-Klassieker. Hij stond zeventien keer als trainer of speler tegenover Ajax in de competitie en speelde vijf keer gelijk. Elf keer verloor Gio

• Lasse Schöne maakte zijn tweede Eredivisie-goal namens Ajax tegen Feyenoord, allebei uit een directe vrije trap en allebei binnen de eerste tien minuten van de wedstrijd (na één minuut in april 2017 en na acht minuten in dit duel).

• Ajax verloor voor het eerst sinds 29 januari 2012 een Eredivisie-Klassieker (toen 4-2) en kreeg voor het eerst sinds 6 november 2011 zes goals tegen in een competitieduel (6-4 tegen Utrecht).

Historie

• Met de zege van Feyenoord kwam er voor Ajax een einde aan een serie van dertien ongeslagen Eredivisie-Klassiekers. De laatste Rotterdamse zege in een Klassieker in Eredivisie-verband dateerde van januari 2012.

• Feyenoord triomfeerde voor de dertigste keer in een Eredivisie-Klassieker. Ajax staat op 58 overwinningen.

• De laatste keer dat Feyenoord minimaal zes keer scoorde tegen Ajax was in november 1964. Destijds werd het zelfs 9-4.

Van de Beek aangeslagen: 'Ik heb nog nooit zo'n afgang meegemaakt'

• Halverwege leidde Feyenoord zondag al met 3-2. De vorige keer dat de Rotterdammers drie keer voor rust scoorden in een Klassieker was in september 1979.

• Tijdens de eerste competitiehelft kreeg Ajax slechts acht treffers om de oren. In de tweede competitiehelft staat de teller al op tien tegendoelpunten.

• Vorige week speelde Ajax met 4-4 gelijk in een spektakelstuk tegen SC Heerenveen. Het is zestig jaar geleden dat de Amsterdammers voor het laatst in achtereenvolgende Eredivisie-duels minimaal vier tegengoals krijgen. Destijds ging het voor Ajax mis tegen Elinkwijk (1-4) en Willem II (5-1).

Yassin Ayoub na Feyenoord - Ajax.

• Ajax begon nog goed aan De Klassieker door een rake vrije trap van Lasse Schöne in de achtste minuut. Opmerkelijk is dat de laatste drie treffers binnen de eerste tien minuten van een Klassieker allemaal vielen uit vrije trappen. Eerder kregen Ricardo van Rhijn en ook al Schöne dat voor elkaar.

• De laatste keer dat Feyenoord én Ajax vaker dan eenmaal voor rust scoorden in een Klassieker was op 22 oktober 1995. Destijds stond het halverwege 2-3 nadat Feyenoord razendsnel op een 2-0 voorsprong was gekomen.

• Door het puntenverlies van Ajax staat het vast dat de Amsterdammers binnenkort duizend achtereenvolgende dagen niet de eerste plaats hebben bezet in de Eredivisie. Die mijlpaal wordt zaterdag bereikt.

• Voor het eerst sinds 10 december 2000 werd er geen enkele kaart gegeven in een Klassieker in de Eredivisie.