Feyenoord maakt geen fout tegen NEC en blijft aan kop van Eredivisie

Koploper Feyenoord is woensdagavond eenvoudig overeind gebleven. Op eigen veld versloegen de Rotterdammers NEC. Al voor de rust lag het duel in een plooi, mede door een rode kaart voor de Nijmegenaren.

Feyenoord
Feyenoord
2 - 0
N.E.C.
N.E.C.

Drie dagen na De Klassieker mocht het Rotterdamse publiek alweer afreizen naar De Kuip. Hoewel het gevecht met Ajax strandde op een gelijkspel (1-1) bleef Feyenoord nog altijd de trotse koploper van de Eredivisie. Trainer Arne Slot besloot niet teveel aan zijn formatie te wijzigen. Aanvalsleider Danilo kreeg rust en werd vervangen door Santiago Giménez. Javairô Dilrosun mocht ten koste van Alireza Jahanbakhsh de rechterflank bestrijken. De van FC Groningen gekochte Neraysho Kasanwirjo begon voor het eerst op de bank.

Lang had Feyenoord niet nodig om het verzet van de ploeg van NEC-trainer Rogier Meijer te breken. Binnen tien minuten kon De Kuip de armen de lucht ingooien. Marcus Pedersen stoomde op en bereikte Dilrosun. De aanvaller greep zijn kans in de basiself en opende de score (1-0). Igor Paixão verdubbelde vrijwel meteen bijna de voorsprong, maar trof doelman Jasper Cillessen op weg naar zijn doelpunt.

Aan de andere kant testte Souffian El Karouani Feyenoord-doelman Justin Bijlow. De goalie maakte het zichzelf even later lastig, door een voorzet los te laten. Nadat hij in twee instanties de bal greep, kwam Feyenoord met de schrik vrij. Na ruim een half uur leek de thuisploeg een strafschop te mogen nemen. Scheidsrechter Edwin van de Graaf werd door de video-arbiter naar het scherm geroepen, nadat er hands zou zijn gezien van Mikkel Duelund. De leidsman ging echter niet met zijn assistent mee en wuifde het weg.

Vlak voor rust kreeg Feyenoord alsnog een penalty. Voor NEC werd het tot overmaat van ramp nog erger, omdat na interventie van de VAR ook besloten werd om Ivan Márquez van het veld te sturen. De verdediger trok Giménez onderuit en werd bestraft. Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü maakte geen fout en liet Cillessen kansloos, waardoor Feyenoord de rust inging met een comfortabele marge (2-0).

Cillessen voorkomt erger
In de tweede helft drukte Feyenoord het tiental Nijmegenaren achteruit, maar kon het krachtsverschil niet op het scorebord verder uitdrukken. Achtereenvolgens Kökçü, Dilrosun, invaller Patrik Wålemark en opnieuw Kökçü liepen zich stuk op Cillessen. De doelman hield NEC op de been en voorkwam erger. Punten leverde het uitstekende optreden niet op, want Feyenoord bleef foutloos, won en pakte wederom de kop van de ranglijst van de Eredivisie.