Feyenoord laat De Kuip kolken met verrassende zege op Porto

Feyenoord heeft donderdagavond in zijn tweede wedstrijd in de groepsfase van de Europa League verrassend gewonnen van FC Porto. Dankzij de zwaarbevochten overwinning zijn de Rotterdammers weer helemaal terug in de race in Groep G.

Feyenoord
Feyenoord
2 - 0
FC Porto
FC Porto

Feyenoord had iets goed te maken na het slechte optreden van twee weken terug in Schotland, toen het zich liet aftroeven door Rangers. De wisselvallige ploeg van Jaap Stam, die vorige week nog met 3-0 verloor van AZ in de eigen Kuip maar enkele dagen later overtuigend afrekende met FC Twente (5-1), kon daarbij hoop putten uit de eerste Europese thuiswedstrijden. Die leverden immers twee klinkende zeges op tegen Dinamo Tbilisi (4-0) en Hapoel Be'er Sheva (3-0).

Met Porto trof Feyenoord dit keer een ploeg van een heel ander formaat en dat was ook te merken. De Portugezen domineerden de openingsfase en waren al snel voor de eerste keer gevaarlijk, toen de Japanner Shoya Nakajima na een ingestudeerde vrije trap in kansrijke positie overschoot. In de negentiende minuut volgde de volgende grote kans, dit keer uit een voorzet van de creatieve linksback Alex Telles. Zé Luís dook op bij de eerste paal, maar tikte de bal over.

Feyenoord kwam met de schrik vrij, maar gooide de schroom naarmate de eerste helft vorderde steeds meer van zich af. De Rotterdammers beten van zich af met enkele goede uitbraken, al ontbrak het in de laatste fase wel aan de juiste afronding. Zo misten schoten van Steven Berghuis en Sam Larsson kracht en volleerde Ridgeciano Haps over. Het grootste moment van opwinding ontstond vlak voor rust toen Iván Marcano een voorzet van Rick Karsdorp bijna in eigen doel werkte.

Porto-doelman Augustín Marchesín hoefde voor rust daardoor nauwelijks in actie te komen, in tegenstelling tot Vermeer die zich nog liet gelden met een uitstekende reflex bij een corner. Na rust moest de Argentijn echter meteen aan de bak. Feyenoord kwam sterk uit de kleedkamer en nam vijf minuten na rust verrassend de leiding. Larsson stuitte met zijn schot nog op Marchesín, maar in de nastoot scoorde Jens Toornstra wel door een bal uit de lucht beheerst in de hoek te mikken.

Jens Toornstra is vlak na zijn openingstreffer dicht bij de 2-0, maar Augustín Marchesín redt dit keer wel.

De Kuip was los en Feyenoord ook. Meteen daarna had Toornstra al de 2-0 kunnen maken toen Marchesín een rebound moest weggeven op een schot van Berghuis, maar de maker van de 1-0 kreeg de bal van dichtbij dit keer niet langs de Porto-doelman. Ook Berghuis en Larsson waren na respectievelijk zestig en 65 minuten dichtbij, maar de Oranje-international schampte de lat met zijn schot van afstand en de Zweed stiftte de bal op de buitenkant van de paal.

Die laatste twee kansen ontstonden uit tegenstoten, omdat Porto na de 1-0 steeds meer aandrong en Feyenoord het initiatief enigszins uit handen gaf. Dat spelbeeld resulteerde ook in grote kansen voor de Portugezen, maar de bal kregen ze er niet in. Otávio raakte de lat na weer een slim genomen vrije trap van Telles, Moussa Marega schoot de bal van dichtbij over met zijn chocoladebeen (zijn linker) en ook invaller Luis Díaz had pech; zijn inzet raakte de onderkant van de lat.

Het was dus nagelbijten in De Kuip, totdat Karsdorp de Rotterdamse voetbaltempel in de tachtigste minuut nogmaals liet ontploffen. De rechtsback speelde de gehele Porto-defensie uit met een fraaie solo en schoof beheerst de 2-0 binnen. Na die bevrijdende treffer bracht Stam met Luciano Narsingh en Marcos Senesi vers bloed in en trok Feyenoord de zege over de streep. De publiekswissel van de moegestreden Karsdorp was het passende slot van een mooie Europese avond.