Feyenoord kraakt PSV-code in meeslepend gevecht

Reacties

PSV heeft voor de eerste keer dit seizoen puntenverlies geleden in de Eredivisie. Feyenoord was in een meeslepend voetbalgevecht uiteindelijk de sterkste en is daarmee - samen met Ajax - de grote winnaar van de veertiende speelronde.

Feyenoord kraakt PSV-code in meeslepend gevecht
Feyenoord
Feyenoord
2 - 1
PSV
PSV

Waar PSV-trainer Mark van Bommel wederom met zijn inmiddels vertrouwde basiself kon aantreden, moest zijn Feyenoord-collega Giovanni van Bronckhorst schuiven. Achterin kon hij niet beschikken over de niet fitte centrumverdediger Eric Botteghin, terwijl ook Robin van Persie (zoals Van Bronckhorst eerder in de week al vreesde) niet klaar was voor negentig minuten en dus op de bank bleef. Voor dat tweetal speelden Sven van Beek en Jens Toornstra.

Daartegenover stond de rentree van Jeremiah St. Juste. De rechtsback kreeg in de vorige topper van Feyenoord (de Klassieker bij Ajax) al snel rood na een spijkerharde tackle, waarvoor hij drie duels schorsing aan zijn broek kreeg. Die schorsing zat er zondag op, waardoor Bart Nieuwkoop plaats moest maken. St. Juste kreeg na vijf minuten ook de eerste kans van de wedstrijd. Na een gevoelig balletje van Steven Berghuis troefde hij Gastón Pereiro af, maar PSV-keeper Jeroen Zoet had een antwoord op het schot in de korte hoek van de verdediger.

Feyenoord was in die openingsfase sowieso verreweg de betere ploeg, PSV was zoekende en leek niet helemaal zichzelf. Vlak na een opstootje tussen Berghuis en Steven Bergwijn (zie foto hieronder) én een gele kaart voor Nick Viergever kreeg Berghuis de volgende grote kans namens de Rotterdammers. Na een fraaie voorzet van linksback Tyrell Malacia belandde de bal achter in de zestien bij hem, Berghuis combineerde vervolgens knap met Toornstra, maar stuitte daarna van dichtbij op Zoet.

Steven Bergwijn en Steven Berghuis krijgen het met elkaar aan de stok.
Steven Bergwijn en Steven Berghuis krijgen het met elkaar aan de stok.

Net toen PSV zich na een kwart wedstrijd wat in de wedstrijd leek te knokken, kwam Feyenoord alsnog op voorsprong. Op de counter gaf Berghuis de bal mee aan Nicolai Jørgensen, zijn schot in de korte hoek sloeg via de paal binnen: 1-0. Nauwelijks vijf minuten later was die voorsprong verdubbeld. Sam Larsson - die de bal bij de openingsgoal al knap meegaf aan Berghuis - mocht ervandoor na knullig balverlies van Luuk de Jong en liet Zoet kansloos met een heerlijke poeier in de bovenhoek.

Hamstring
Vooral die tweede goal was typerend voor het spelbeeld in de eerste helft: een fel en goed Feyenoord profiteerde gretig van de fouten van een ongekend slordig PSV. Kort na de 2-0 ontstond er namelijk een vergelijkbare situatie. Dit keer was het Pereiro die zich rond de middencirkel kinderlijk eenvoudig van de bal liet zetten, hij had het geluk dat Jørgensen vervolgens hoog over schoot.

Jeroen Zoet duikt tevergeefs naar de bal, na het heerlijke schot van Sam Larsson: 2-0.
Jeroen Zoet duikt tevergeefs naar de bal, na het heerlijke schot van Sam Larsson: 2-0.

De Deense spits was in de eerste helft een van de grootste roergangers van Feyenoord, zijn uitvallen kort voor de pauze was dan ook een forse streep door de rekening van de thuisploeg. Na een ogenschijnlijk onschuldig duel met Viergever greep hij plotseling naar zijn hamstring, al snel gaf hij aan niet verder te kunnen. Als vervanger kwam Dylan Vente binnen de lijnen, direct nadat het bijna 3-0 werd omdat Zoet de bal tegen de jagende Toornstra aan schoot. De bal ging er echter niet in.

Extra bal
De tweede helft wat was minder intens, maar zeker net zo spannend. In de jacht op de aansluitingstreffer bracht Van Bommel halverwege Donyell Malen voor de zeer ongelukkig spelende Pereiro, waarna Feyenoord na een uur een tweede personele domper te verwerken kreeg. Jordy Clasie moest de strijd uiteindelijk toch staken, nadat de aanvoerder al in de eerste helft de schoen van Denzel Dumfries hard (maar onbedoeld) in het gezicht had gekregen.

Desondanks waren de betere kansen lange tijd nog steeds voor Feyenoord. Zo zag Berghuis zijn vrije trap kort na de pauze gestopt worden door Zoet, vlak voor de wissel van Clasie ramde Toornstra de bal op de volley in het zijnet. Toch viel de treffer aan de andere kant. De voor Jorrit Hendrix ingevallen Érick Gutiérrez veroverde de bal op het middenveld en stuurde Bergwijn diep, de aanvaller schoof de 2-1 tussen de benen van Justin Bijlow door.

Steven Bergwijn rent juichend weg, nadat hij PSV op 2-1 heeft gezet.
Steven Bergwijn rent juichend weg, nadat hij PSV op 2-1 heeft gezet.

Feyenoord leek daarna even de kluts kwijt, want een paar minuten na die goal kon Bergwijn er opnieuw vandoor. Uit die aanval ontstond echter een opmerkelijke situatie. Bijlow redde op een hard schot van Bergwijn, maar net op het moment dat de verder vrij onzichtbare Hirving Lozano voor de rebound wilde gaan, werd er een tweede bal het veld in gegooid. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük floot daarop af, overigens net op het moment dat Feyenoord de bal leek weg te werken.

In de slotfase was het overleven geblazen voor Feyenoord. Malen kreeg twee goede mogelijkheden op de gelijkmaker, maar schoot bij die gelegenheden naast en over. Ook was er een kopkans voor Daniel Schwaab, maar dit keer sloeg PSV níét toe in de slotfase, zoals dit seizoen al zo vaak wél het geval was.

Daar de zege van Feyenoord is de spanning bovenin weer wat groter geworden. PSV heeft nu nog maar twee punten meer dan achtervolger Ajax (dat eerder op de dag simpel met 5-1 won van ADO Den Haag), terwijl nummer drie Feyenoord tien punten minder heeft dan de koploper. De Rotterdammers hebben nog wel een wedstrijd tegoed. Donderdag wordt de wedstrijd tegen VVV-Venlo namelijk gespeeld, die werd op 4 november al na een minuut gestaakt omdat het licht in De Kuip uitviel.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
VI's Martijn Krabbendam: 'Geen enkele speler viel uit de toon bij agressief Feyenoord'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.