Feyenoord in de wachtkamer voor Europa League-loting: Pot 1 of 2

Reacties

Na de verloren Conference League-finale zal bij Feyenoord snel de blik op het volgende seizoen gaan, waarin de club op een hoger Europees niveau zal spelen. De Rotterdammers zijn verzekerd van een plek in de Europa League-groepsfase, maar voor de loting zit de club in de wachtkamer.

Feyenoord in de wachtkamer voor Europa League-loting: Pot 1 of 2
© Pro Shots
AS Roma
AS Roma
1 - 0
Feyenoord
Feyenoord

Bij winst op AS Roma was Feyenoord ook meteen zeker van een plek in Pot 1, dat is nu niet het geval. Het clubcoëfficiënt van Feyenoord is immers niet hoog genoeg om nu al die zekerheid te hebben. De Eredivisionist kan alsnog in Pot 1 belanden, maar is daarbij afhankelijk van welke clubs uit met name de Champions League-voorronde afvallen.

Clubs als Dinamo Zagreb, Rode Ster Belgrado, Olympiakos Piraeus, Benfica, Rangers FC en Dinamo Kiev hebben een hoger coëfficiënt dan Feyenoord. Dit betekent dat als enkele buitenlandse clubs falen in het voorportaal van de Champions League, ze boven Feyenoord instromen in de groepsfase van de Europa League.

Als drie clubs met een hoger coëfficiënt afstromen, daalt Feyenoord sowieso af naar Pot 2. PSV heeft overigens een lager coëfficiënt dan Feyenoord, zij kunnen de Rotterdammers dus niet in de weg zitten bij een eventuele uitschakeling in de Champions League.

Voor Feyenoord is het zeer wenselijk om in Pot 1 van de Europa League terecht te komen. Vier teams zijn al zeker van hun plek: AS Roma, Arsenal, Manchester United en Lazio. Die teams zou Feyenoord ontlopen als het potgenoot wordt. 

Pot 1 Coëfficiënt
Manchester United 105.000
AS Roma 100.000
Arsenal 80.000
Lazio 53.000
Pot 1, 2 of 3 Coëfficiënt
Sporting Braga 46.000
Feyenoord 40.000
Stade Rennais 33.000
Real Sociedad 26.000

De Nederlandse coëfficiëntenbrigade van 2022/23 is voor tachtig procent bekend: Ajax gaat direct de Champions League in, PSV neemt deel aan de derde voorronde van de Champions League, Feyenoord gaat dus de koker in bij de Europa League-loting en FC Twente meldt zich in de derde voorronde van de Conference League.

Liefst drie Nederlandse equipes zijn al zeker van een optreden in een Europese groepsfase: Ajax, Feyenoord en PSV, dat zelfs bij een directe eliminatie in de Champions League terugvalt in de eerste ronde van het hoofdtoernooi van de Europa League. AZ of Vitesse - de winnaar van de play-offs - stroomt in de tweede voorronde van de Conference League in.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.