Feyenoord heeft zondagavond in eigen huis erg goede zaken gedaan in de Eredivisie door Excelsior te verslaan. Orkun Kökçu en Sebastian Szymanski namen Feyenoord bij de hand en zorgen ervoor dat de club bij het ingaan van de WK-pauze drie punten losstaat.

Feyenoord
5 - 1
Excelsior
Excelsior

Voorafgaande aan de wedstrijd wist Feyenoord precies wat het kon doen in de Eredivisie. Concurrenten Ajax en PSV waren immers op de zaterdag tegen puntenverlies aangelopen. De wedstrijd in De Kuip werd voorafgegaan door een mooie minuut stilte, na het overlijden van Feyenoord-icoon Cor van der Gijp.

Feyenoord-trainer Arne Slot voerde maar één wissel door ten opzichte van het vorige duel: Santiago Giménez mocht het in de punt van de aanval proberen in plaats van Danilo. Voorafgaande aan de wedstrijd gaf Slot daar een verklaring voor. De Mexicaan kwam niet veel in het spel voor, maar maakte wel bijna de mooiste treffer van de wedstrijd. Van achter zijn standbeen werkte Giménez de bal uit een lage voorzet op doel, maar keeper Stijn van Gassel keerde de prachtige inzet. Met een knipoog bood hij daar zijn excuses voor aan bij de spits.

In de rust van de wedstrijd werden Luis Sinisterra en Marcos Senesi in het zonnetje gezet.

Op het moment van die mooie actie stond het al 2-1 voor Feyenoord. De thuisclub kwam een vroege schrik na de openingstreffer van Kenzo Goudmijn (op aangeven van Feyenoord-huurling Marouan Azarkan) snel te boven via een prachtige treffer van Szymanski en een feestgoal van Kökçu. De aanvoerder van Feyenoord speelde zijn honderdste duel in de Eredivisie, in de tweede helft maakte hij ook de 4-1. Tussendoor had ook Szymanski nog een keer gescoord, invaller Patrik Walemark zette op gelukkige wijze de eindstand op het scorebord. Na een actie schoot Excelsior-verdediger Serano Seymor de bal tegen hem aan, waarna de bal in de korte hoek binnenviel.

Door de ruime zege op de stadgenoot profiteert Feyenoord optimaal van het eerdere puntenverlies bij Ajax (3-3 tegen FC Emmen) en PSV (0-1 tegen AZ). De club gaat met drie punten voorsprong de WK-break in. Smet op de zege was overigens het vroeg uitvallen van Igor Paixão, die ongelukkig neerkwam na een duel.

Na het WK in Qatar is FC Utrecht de tegenstander van Feyenoord, het duel in de Galgenwaard staat 8 januari op het programma. Excelsior staat slechts twee punten boven de degradatiezone en speelt na het WK tegen FC Groningen.