Feyenoord faalt in afronding en is al klaar in Europa

Feyenoord is na twee wedstrijden alweer klaar wat betreft Europees voetbal dit seizoen. De Rotterdammers kregen alle kansen om de 4-0 nederlaag van vorige week weg te poetsen tegen Trencín, maar kwamen in De Kuip niet verder dan 1-1.

Giovanni van Bronckhorst, Robin van Persie en vele anderen: allemaal geloofden ze nog in een ommekeer. De 4-0 nederlaag in Slowakije was pijnlijk, maar niet onoverkomelijk, zo klonk het. Met Tonny Vilhena, Van Persie en Eric Botteghin terug in de ploeg moest het alsnog lukken voor Feyenoord, zeker met de steun van de trouwe aanhang in De Kuip.

Dat geloof was vanaf de eerste seconde zichtbaar op het veld. Na de flaters tegen Trencín en De Graafschap startte Feyenoord furieus. Trencín werd overlopen en Van Persie en Jens Toornstra kregen opgelegde kansen, maar het duurde tot de achtste minuut voordat De Kuip ontplofte. Botteghin kopte uit een corner tegendraads hard raak: 1-0.

Eric Botteghin juicht na zijn vroege 1-0 voor Feyenoord.

Nauwelijks bekomen van het kleine feestje stond de 1-1 alweer op het scorebord. Doelpuntenmaker Botteghin stond vijftig seconden na zijn treffer helemaal verkeerd opgesteld, waardoor Antonio Mance door kon richting het doel van Kenneth Vermeer - die Justin Bijlow op de bank hield - en de spits rondde koelbloedig af.

Feyenoord was duidelijk even beduusd door de snelle gelijkmaker en de wetenschap dat er nog eens vijf keer gescoord moest worden, maar pakte na een halfuur de draad weer op. Botteghin, Van Persie, Steven Berghuis, Toornstra en Vilhena lieten echter megakansen onbenut. Daardoor ging Feyenoord niet rusten met een ruime voorsprong, maar met een 1-1 stand. De Rotterdammers mochten wel van geluk spreken dat zij naar de kleedkamer gingen met elf spelers, want Steven Berghuis ontsnapte met geel na een spijkerharde tackle met twee benen.

Vlak na rust kwam Feyenoord bovendien goed weg toen Tyrell Malacia stond te slapen en Joey Sleegers een enorme kans kreeg op de 1-2, maar de ex-Feyenoorder in Slowaakse dienst stuitte op Vermeer. Aan de andere kant miste Van Persie op twee meter van het Trencín-doel en leek het echte geloof steeds meer weg te ebben bij de Feyenoorders.

Robin van Persie baalt na wéér een gemiste kans.

Toch was er na 65 minuten weer wel een fase waarin het kansen regende voor Feyenoord. Van Persie, Botteghin en Sam Larsson kregen de bal er echter niet in en de gelatenheid in de reacties zei eigenlijk alles over de wedstrijd. Feyenoord wilde wel, kreeg meer dan tien bijna niet te missen kansen, maar miste stootkracht en precisie in de voorhoede. Dat bleek ook wel toen Botteghin en Malacia nog maar eens faalden in de afronding.

Het was dan ook Trencín dat de laatste voorronde van de Europa League bereikte. Feyenoord is na AZ en Vitesse alweer de derde Nederlandse club die er niet in slaagt een Europees hoofdtoernooi te bereiken dit seizoen. Alleen Ajax en PSV zijn in ieder geval tot de winterstop actief op Europees vlak, al is het nog afwachten of dit in de Europa League of de Champions League is.