Feyenoord: Eenhoorn en de American Dream

Reacties

Feyenoord wil Robert Eenhoorn nog voor het begin van de competitie aanstellen als opvolger van de vertrokken Jan de Jong. Toon van Bodegom, voorzitter van de raad van commissarissen, sprak al een aantal keer met de huidige directeur van AZ over de plannen van Feyenoord.

Feyenoord: Eenhoorn en de American Dream

Eenhoorn past als voormalig topsporter en (bonds)coach en met zijn visie op topsport in het profiel dat Van Bodegom voor ogen heeft. Het feit dat Eenhoorn een verleden heeft in de Verenigde Staten, is ook een pré. In zijn ambitie door te pakken met Feyenoord en het gat met Ajax en PSV te verkleinen, is de rvc-voorzitter bereid aandelen te verkopen aan externe investeerders. Weliswaar niet de meerderheid, dat kan niet, maar wel een fors pakket. Volgens bronnen in en rond Feyenoord, staat er zelfs al een Amerikaanse investeringsmaatschappij klaar om in te stappen. Mocht die deal er komen, zal Feyenoord miljoenen rijker worden en heeft de club er een partij bij die ook flink zal willen participeren in de bouw van het nieuwe stadion. De consequentie is wel dat Feyenoord er een flink deel van haar zeggenschap mee verkoopt.

De hands on aanpak van Van Bodegom, is een van de redenen dat Jan de Jong op de rem trapte en via een brief aan de raad van commissarissen zijn bedenkingen kenbaar maakte. De intussen oud-algemeen directeur is niet per se tegen extern kapitaal, maar wilde de zeggenschap wel binnenshuis houden. Dit fundamenteel verschil van inzicht, leidde tot zijn vertrek. Van Bodegom op zijn beurt heeft samen met de Vrienden van Feyenoord (VvF) lijdzaam zitten toekijken hoe Feyenoord na de titel een riante positie verspeelde met verkeerde investeringen en foutieve sportieve beslissingen, zoals het verlengen van contracten en de aankoop van spelers die uiteindelijk niets tot weinig bleken toe te voegen aan Feyenoord.

Nu PSV en vooral Ajax een enorme voorsprong hebben genomen, financieel en sportief, zoekt Feyenoord naar andere wegen om aan geld te komen. Verkoop van de aandelen is een manier. Daarbij hoort ook een andere structuur. Feyenoord heeft momenteel een statutair directielid, commercieel directeur Mark Koevermans. Jan de Jong is vertrokken en Sjaak Troost td ad-interim. In dat licht is het niet onlogisch dat de club Eenhoorn snel hoopt te overtuigen. Als Van Bodegom erin slaagt hem over te halen en hij weet via de verkoop van aandelen extern geld binnen te halen, heeft Feyenoord de dynamiek waar hij als nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen zo naar streefde.

Of het de juiste aanpak is, zal de toekomst dan moeten uitwijzen. Het kan een schot in de roos betekenen, maar net zo goed bestaat de kans dat het Feyenoord vergaat zoals Manchester United, de club die ook opereert in een ijzeren greep van Amerikaanse investeerders die flink wat te vertellen hebben over het te voeren sportieve beleid. Jan de Jong wilde het risico in ieder geval niet nemen en de vraag is nu of Robert Eenhoorn er wel een uitdaging in ziet.

'Kan me voorstellen dat Eenhoorn Feyenoord als een uitdaging ziet'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.