Feyenoord deelt Ajax in Klassieker enorme dreun uit in titelstrijd

Koploper Feyenoord heeft De Klassieker gewonnen van Ajax. Lutsharel Geertruida werd in de 86ste minuut de matchwinner van het meeslepende voetbalgevecht in de Johan Cruijff Arena, waar Feyenoord voor het eerst sinds 2005 wist te winnen.

Ajax
Ajax
2 - 3
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord beleefde een droomstart in Amsterdam. Giménez was in de vijfde minuut al het eindstation van een vlotlopende aanval van de Rotterdammers. Orkun Kökçü vond Oussama Idrissi op links, die bediende de opstomende Quilindschy Hartman met een slim hakje. Hartman gaf vervolgens laag voor op Giménez, die Ajax-doelman Gerónimo Rulli passeerde: 0-1.

Met zijn twintigste goal van het seizoen bezorgde de Mexicaan zijn ploeg een vliegende start, maar iets meer dan tien minuten later trok zijn landgenoot Edson Álvarez de stand alweer gelijk. De Ajax-middenvelder kopte bij de tweede paal binnen uit een scherpe hoekschop van Steven Berghuis: 1-1. Die gelijkmaker was de beloning voor een sterke fase, waarin Ajax de strijd met name op het middenveld wist te winnen.

Feyenoord kwam te vaak te laat, bij Hartman pakte dat bijna verkeerd uit. Hij had al geel op zak voor een overtreding op Berghuis en vloerde vervolgens Mohammed Kudus. De Johan Cruijff Arena schreeuwde om een tweede kaart, maar arbiter Danny Makkelie wilde er niet aan. Hij liet wel duidelijk weten dat het de laatste waarschuwing voor Hartman was. Arne Slot wist toen genoeg en greep direct in: hij haalde Hartman in de 25ste minuut al naar de kant voor Marcos López.

In de 37ste minuut kwam Ajax op voorsprong. Berghuis bediende Steven Bergwijn met een splijtende pass, hij legde de bal breed op Dusan Tadic, die de verre hoek vond: 2-1. Voor de Servische aanvoerder was het al zijn achtste doelpunt in een Klassieker, terwijl hij ook acht keer een assist leverde tegen Feyenoord.

Ajax had zijn zaken bij rust goed op orde, maar Feyenoord begon beter aan de tweede helft. De ploeg van Slot sloeg ook opnieuw snel toe. Alireza Jahanbakhsh passeerde Álvarez en gaf voor op Sebastian Szymanski, die de 2-2 in het dak van het doel schoot.

Beide ploegen gingen vervolgens op zoek naar een winnende treffer. Het leidde tot een open slotfase, waarin Mohammed Kudus een grote kans op de 3-2 kreeg, maar Timon Wellenreuther tikte zijn inzet met een knappe reflex naast. Geertruida sloeg aan de andere kant wél toe in de 86ste minuut. Na doorkoppen van David Hancko uit een hoekschop knikte de verdediger van dichtbij de winnende goal binnen: 2-3.

Door de eerste zege in De Klassieker in Amsterdam sinds 2005 neemt Feyenoord verder afstand van Ajax. De voorsprong van de Rotterdammers bedraagt nu zes punten, met nog acht speelronden te gaan.