Feyenoord heeft zondagmiddag zijn eerste thuisoverwinning van het seizoen in de Eredivisie geboekt. ADO Den Haag bood te laat tegenstand, waardoor het een mooie middag werd voor de Rotterdammers. Zo maakten Nicolai Jørgensen en Jens Toornsta hun rentree. Topaankoop Marcos Senesi bleef op de bank.

Feyenoord
Feyenoord
3 - 2
ADO Den Haag

ADO won in mei bij de afscheidswedstrijd van Robin van Persie nog in De Kuip en moest vooraf toch het gevoel hebben gehad dat er ook nu weer wat te halen viel tegen Feyenoord. De Rotterdammers wachtten in de Eredivisie nog op de eerste thuiszege en konden bovendien niet beschikken over Steven Berghuis, die wegens een lichte blessure in de wedstrijdselectie ontbrak.

Berghuis was dit seizoen met vijf goals en twee assists tot nu toe van grote waarde geweest, maar werd tegen ADO eigenlijk geen moment gemist. De Hagenaren hielden in de twee vorige Eredivisie-duels met RKC Waalwijk en VVV-Venlo nog de nul, maar legden in De Kuip de rode loper uit. Al na zes minuten ging de bal op de stip toen Bilal Ould-Chikh aan het shirt van Ridgeciano Haps ging hangen.

Normaal gesproken neemt Berghuis de penalty's bij Feyenoord, maar bij zijn afwezigheid was het Rick Karsdorp die achter de bal ging staan. De rechtsback benutte de strafschop overtuigend en maakte zo pas het tweede doelpunt van zijn profloopbaan. Zijn vorige doelpunt dateerde van bijna drie jaar geleden, toen hij in het kampioensjaar scoorde tegen SC Heerenveen.

Luciano Narsingh scoorde in september 2016 voor het laatst in de Eredivisie namens PSV tegen Excelsior.

Het was het startsein van een makkelijke eerste helft voor Feyenoord, dat van ADO alle vrijheid kreeg naar hartenlust te combineren en daar dankbaar gebruik van maakte. Zo leverde een matige uittrap van doelman Mike Havekotte, de vervanger van de geblesseerde Robert Zwinkels, de 2-0 op. Luciano Narsingh ontving de bal, zette een één-twee op met Luis Sinisterra en stiftte raak.

Ook voor de opnieuw als centrumspits spelende aanvaller was het zijn eerste competitiegoal sinds zijn terugkeer in de Eredivisie. Twaalf minuten later mocht ook Leroy Fer dat genoegen smaken. De 29-jarige middenvelder, net als Narsingh al wel trefzeker in Europa League-voorronden, schoot de tweede penalty van de middag overtuigend binnen na een handsbal van Aaron Meijers.

Zo was het thuisduel met ADO lang geen echte wedstrijd en kon Feyenoord vertrouwen en energie tanken richting het Europa League-duel van donderdag met Rangers FC. Bovendien gaf de riante voorsprong trainer Jaap Stam de gelegenheid de weer fitte Jørgensen zijn eerste minuten van het seizoen te laten maken. Ook Toornsta maakte zijn opwachting, net als debutant Marouan Arzarkan.

Helemaal vlekkeloos was de wedstrijd van Feyenoord niet. Juist toen alle spanning al uit de wedstrijd leek, zette ADO aan en mocht het zowaar nog hopen op een comeback omdat eerst Edgar Ié en vervolgens Renato Tapia in eigen doel scoorde. Ondanks dat curieuze einde bleven de Rotterdammers voor het eerst sinds 1996/97 de eerste negen duels van het seizoen ongeslagen.

Renato Tapia kopt in de 83ste minuut in eigen doel. Voor het eerst in de historie maakte Feyenoord twee eigen goals in een Eredivisie-wedstrijd.
Feyenoord Nederland

ADO Den Haag Nederland

Haps zit lekker in zijn vel: 'Ik denk nog niet aan Oranje'
'Zo goed als voor rust heeft Feyenoord lang niet gespeeld'

De wedstrijd tussen Feyenoord en ADO stond ook in het teken van de knuffelactie.