Fer verklaart het succes van 'Trainer van het Jaar' Advocaat

Reacties

In een uitgebreid interview met VI bespreekt Leroy Fer onder meer het ongekende schokeffect dat Dick Advocaat teweegbracht bij Feyenoord. Ook gaat de middenvelder in op zijn aangepaste rol.

Fer verklaart het succes van 'Trainer van het Jaar' Advocaat
© Pro Shots

'Dick Advocaat wilde me in een controlerende rol laten spelen, ja. Onder Jaap Stam was dat iets anders, voetbalde ik veel meer zoals ik dat gewend was, veel mee naar voren, box to box. Het is nu anders dan vroeger, maar het bevalt me eigenlijk wel', zegt Fer.

'Vroeger was ik altijd onderweg, legde ik veel energie in wedstrijden, dat was ook mijn kracht. Nu moet ik de balans bewaken, zoals ze dat noemen. Zorgen dat de restverdediging intact blijft, dat spelers zich goed positioneren… Ik heb op dat vlak wel echt stappen gemaakt. In vergelijking met vroeger bespaar ik nu inderdaad fysieke energie, maar tegelijkertijd moet ik wel veel harder nadenken. Ik heb soms nog steeds de drang te gáán en dan dien ik mezelf in toom te houden. Dan moet ik de discipline hebben het níét te doen en erop vertrouwen dat de spelers vóór me het doen voor ons.'

Na het vertrek van Jaap Stam eind oktober regen de Rotterdammers de overwinningen aaneen. Bij het aanbreken van de coronacrisis had Feyenoord nog maar een achterstand van zes punten op de eerste plaats, waar dat bij het aantreden van Advocaat vijftien punten was.

Wat is er allemaal veranderd? 'Waarmee het volgens mij te maken heeft, is dat Dick Advocaat – heel simpel – is teruggegaan naar de basis', vertelt Fer. 'Dus: achterin dichthouden en voorin vertrouwen op de individuele klasse van de aanvallers. Als je ziet hoe Steven Berghuis en Luis Sinisterra zich manifesteerden, begon die formule meteen te werken. Orkun Kökçü, Jens Toornstra, ikzelf, de achterhoede; iedereen kwam steeds meer in zijn kracht en per week gingen we beter spelen. Het is dus niet revolutionair, maar Advocaat vond een manier van werken en spelen die goed paste bij deze spelersgroep.'

De wederopstanding van Feyenoord heeft er ook toe geleid dat Advocaat als eerste is geëindigd in het Trainer van het Jaar-klassement van VI.

Trainer Club Gemiddelde
1. Dick Advocaat Feyenoord 6,64
2. Arne Slot AZ 6,48
3. Erik ten Hag Ajax 6,40
4. Johnny Jansen SC Heerenveen 6,19
5. Dick Lukkien FC Emmen 6,17
5. Adrie Koster Willem II 6,17
5. Danny Buijs FC Groningen 6,17
8. Frank Wormuth Heracles Almelo 6,13
8. Henk Fraser Sparta Rotterdam 6,13
10. John van den Brom FC Utrecht 6,10
10. Fred Grim RKC Waalwijk 6,10
12. Mark van Bommel* PSV 5,94
13. Sjors Ultee Fortuna Sittard 5,90
14. Gonzalo García FC Twente 5,88
15. John Stegeman PEC Zwolle 5,73
16. Fons Groenendijk* ADO Den Haag 5,63
17. Robert Maaskant* VVV-Venlo 5,54
18. Leonid Slutsky* Vitesse 5,53

* Voortijdig vertrokken; alleen trainers met minimaal tien duels zijn meegenomen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.