Fenomenale hakgoal Bailey, gepasseerde Willems ziet vervanger scoren

Leon Bailey heeft zijn markwaarde weer wat verder opgevijzeld. Het voormalig doelwit van Ajax scoorde zaterdag met een geniale hakbal tegen 1899 Hoffenheim en verzorgde daarmee de inleiding voor een 1-4 overwinning voor Bayer Leverkusen. Nigel de Jong won met FSV Mainz 05, terwijl de gepasseerde Jetro Willems er niet op hoeft te rekenen dat hij volgende week weer in de basis staat bij Eintracht Frankfurt.

1899 Hoffenheim - Bayer Leverkusen 1-4
Bailey wordt al een tijdje in verband gebracht met verschillende topclubs uit Engeland en trok tegen 1899 Hoffenheim opnieuw de aandacht van de scouts, met een geweldig doelpunt. Kort voor de onderbreking zorgde de aanvaller van Bayer Leverkusen voor een 0-1 ruststand, toen hij met een van richting veranderde voorzet werd gevonden door Julian Brandt. Bailey stond met zijn rug naar het doel en scoorde met een fantastische hakbal.

Leon Baily is dolgelukkig na zijn schitterende treffer.

Kort na de onderbreking schoot Julian Baumgartlinger van net buiten het strafschopgebied de 0-2 binnen en Lucas Alario gooide de wedstrijd twintig minuten voor tijd in het slot, door na een fraaie steekpass van Bailey de derde Leverkusen-treffer van de middag binnen te schieten. Ádám Szalai wist kort voor tijd nog wel de eer te redden voor Hoffenheim, maar in blessuretijd bracht Alario de marge toch nog terug naar drie. Leverkusen staat nu knap tweede in de Bundesliga.

FSV Mainz 05 - VfB Stuttgart 3-2
De Jong boog met FSV Mainz 05 een 0-1 achterstand om in een 3-2 overwinning. De middenvelder stond ook in de thuiswedstrijd tegen VfB Stuttgart weer in de basis en zag zijn ploeg na twintig minuten op een knullige achterstand komen. Doelman Robin Zentner zat helemaal mis bij een vrije trap, waarna er een flipperkastsituatie ontstond en Robin Quaison in een laatste poging om weg te werken de bal in zijn eigen doel schoot. 0-1 leek ook de ruststand te gaan worden, maar in de extra speeltijd van de eerste helft schoot Yoshinori Muto toch nog de gelijkmaker binnen. Dit schot van afstand was zeker houdbaar, maar Stuttgart-doelman Ron-Robert Zieler blunderde opzichtig.

Nigel de Jong (5) feliciteert Yoshinori Muto met de 1-1.

In de tweede helft (waarin De Jong al snel een gele kaart pakte) zette Muto Mainz ook op voorsprong. De Japanner schoot in eerste instantie nog tegen Zieler aan, maar kon uit de rebound alsnog de 2-1 binnen tikken. Gerrit Holtmann maakte er 3-1 van, en ook bij deze goal zag Zieler er erg slecht uit, voordat Daniel Ginczek in blessuretijd nog de aansluitingstreffer maakte. Mainz gaf de zege echter niet meer uit handen.

VfL Wolfsburg - Eintracht Frankfurt 1-3
Willems is zijn basisplaats bij Eintracht Frankfurt kwijt en zag zijn vervanger, rechtsback Timothy Chandler die nu op links speelt, scoren tegen VfL Wolfsburg. Chandler was vier minuten na de fraaie openingstreffer van Sébastien Haller (knal in het dak van het doel) verantwoordelijk voor de 0-2, door een lage voorzet van Marius Wolf bij de tweede paal binnen te schieten.

Timothy Chandler (midden) lijkt Jetro Willems voorlopig op de bank te houden.

Wolfsburg (met Paul Verhaegh in de basis, Jeffrey Bruma op de bank en Riechedly Bazoer niet bij de selectie) kwam in de tweede helft nog wel terug tot 1-2, via Maximilian Arnold, maar kwam kort hierna met tien man te staan. Nany Landry Dimata pakte zijn tweede gele kaart en met een man minder zat een comeback er niet in voor Wolfsburg. Kort voor tijd maakte Luka Jovic er op aangeven van Haller 1-3 van; Willems kwam kort voor tijd nog als invaller binnen de lijnen.

SC Freiburg - RB Leipzig 2-1
Om enigszins in het spoor te blijven van koploper Bayern München moest RB Leipzig drie punten pakken op bezoek bij Freiburg, maar dat lukte niet. Die Roten Bullen hadden het lastig op bezoek bij de op voorhand nummer veertien van de Bundesliga en kwamen moeilijk tot échte kansen. Pas vijfentwintig minuten voor tijd kwam Leipzig op voorsprong. Wie anders dan Timo Werner was de doelpuntenmaker: 0-1.

Bondscoach Joachim Löw was aandachtig toeschouwer in Freiburg.

De goal van de Duits international was het startsein van een zinderende slotfase. Niet lang na de treffer van Werner maakte Freiburg immers gelijk. Janik Haberer was de gelukkige: 1-1. Gelijk na het doelpunt van Freiburg kreeg invaller Yussuf Poulsen namens Leipzig dé kans om zijn team aan een voorsprong te helpen, maar de Deen verzuimde succesvol af te ronden. Een kwartier voor tijd kwam Leipzig vervolgens op achterstand. Een hoekschop werd binnengeknikt door Robin Koch: 2-1.

Borussia Mönchengladbach - FC Augsburg 2-0
Al na tien minuten spelen kwam Borussia Mönchengladbach op voorsprong bij FC Augsburg. Thorgan Hazard nam een corner, waarna Matthias Ginter kon scoren. De thuisploeg had kansen genoeg om de voorsprong te vergroten, maar Hazard vond Marvin Hitz op zijn weg na een fraaie solo. Aan de overkant was Augsburg, waar Jeffrey Gouweleeuw opnieuw in de basis begon, dicht bij een goal. Na een poging uit een standaardsituatie kon Gladbach-goalie Yann Sommer goed redding brengen. Zo was 1-0 de ruststand.

Matthias Ginter wordt gefeliciteerd door Thorgan Hazard.

Het tweede bedrijf was timide, al kwam Augsburg beter uit de kleedkamer dan Gladbach. Het leverde een gevaarlijk moment op, waar Michael Gregoritsch nét niet bij de bal kwam. Het slotoffensief van Gouweleeuw en consorten was nauwelijks begonnen of de 2-0 lag in het mandje. In blessuretijd maakte Hazard aan alle onzekerheid een einde door de marge te verdubbelen. Door de winstpartij komt Gladbach op de vierde plek in de Bundesliga terecht. Deze plaats geeft aan het eind van het seizoen recht op Champions League-voetbal.