ADO Den Haag heeft zaterdagavond tegen Excelsior indruk gemaakt. Nasser El Khayati groeide bij de tweede zege op rij uit tot de grote uitblinker door de eerste ADO-speler ooit te worden met vier goals in één Eredivisie-uitwedstrijd.

Excelsior
Excelsior
2 - 4
ADO Den Haag

Na nederlagen tegen FC Emmen en Heracles Almelo sloeg ADO vorige week al de weg omhoog in door met 3-1 te winnen van Fortuna Sittard. Ook toen was El Khayati – ondanks een gemiste strafschop – de grote man (de spelmaker scoorde twee keer). Sinds die eerste competitiezege werd de selectie van trainer Fons Groenendijk nog flink versterkt. Tomas Necid en Giovanni Troupée werden in de laatste week van de transferperiode naar Den Haag gehaald en beide spelers begonnen in de uitwedstrijd tegen Excelsior in de basis. De eveneens aangetrokken en nog revaliderende Ricardo Kishna ontbrak nog in de wedstrijdselectie.

Necid kreeg de eerste grote kans namens de bezoekers, maar de debutant belandde al vrij snel in de schaduw van El Khayati. Laatstgenoemde werd nog wel aan zijn eerste goal geholpen door Lorenzo Burnet. De Excelsior-verdediger maakte een nogal onhandige overtreding op Elson Hooi en scheidsrechter Kevin Blom kende een strafschop toe. El Khayati benutte de penalty feilloos. Het was voor hem al zijn zevende rake strafschop voor ADO in de Eredivisie. Alleen Marco van Ginkel was in de laatste anderhalf jaar vaker trefzeker vanaf elf meter (tien goals).

ADO bleef in het restant van de eerste helft de gevaarlijkste ploeg en kwam vlak voor rust op 0-2, met dank aan El Khayati. De smaakmaker krulde de bal vanaf twintig meter met veel gevoel in de rechterbovenhoek.

Nasser El Khayati ziet de bal richting bovenhoek gaan.

Trainer Adrie Poldervaart greep halverwege in na de zo teleurstellende eerste helft van zijn Excelsior. Denis Mahmudov viel in voor Ali Messaoud, maar dat leek in eerste instantie weinig aan de verhoudingen te veranderen. De ellende nam alleen maar toe voor de thuisploeg. Necid legde de bal in de 65ste minuut terug op El Khayati, die Sonny Stevens opnieuw van buiten het zestienmetergebied klopte, dit keer met een laag en hard schot in de linkerhoek. De ADO-uitblinker kende geen genade voor de Excelsior-goalie. In de 69ste minuut was het wéér raak. Vanaf weer ongeveer twintig meter krulde de aanvallende middenvelder de bal in de verre hoek: 0-4.

Na de riante voorsprong te hebben bereikt, verslapte ADO en kwam Excelsior nog sterk terug. Bij een snelle counter knalde Mikael Anderson knap raak uit een lastige hoek. De twintigjarige IJslander redde met zijn eerste Eredivisie-goal niet alleen de eer, hij bracht ook een beetje hoop terug bij Excelsior. Die hoop op een punt werd groter toen Mahmudov twee minuten later Indy Groothuizen klopte met een bekeken schot. ADO wankelde zo even, maar hield de poorten verder gesloten na de twee tegengoals.

El Khayati keert als topscorer van de Eredivisie terug naar de Hofstad. De maker van in totaal zes goals in dit nog prille seizoen heeft ADO naar de vijfde plaats geholpen.