Fenomeen Haaland flikt het weer en schrijft Bundesliga-historie

Erling Braut Haaland heeft ook in zijn tweede wedstrijd voor Borussia Dortmund als invaller gescoord. De formatie van trainer Lucien Favre won met ruime cijfers van 1. FC Köln en de Noorse aanvaller verzorgde het slotakkoord met twee goals.

Borussia Dortmund
5 - 1
1. FC Köln
1. FC Köln

Bij Dortmund ging het vorige week alleen maar over Haaland. De Noorse spits debuteerde als invaller tegen FC Augsburg en maakte meteen een hattrick (3-5 zege). Favre liet Haaland tegen Köln echter weer op de bank beginnen. Marco Reus stond opnieuw opgesteld als valse spits, maar het was Raphaël Guerreiro die de score al in de eerste minuut opende. De linkshalf vond op aangeven van Jadon Sancho het net. Voor Sancho was het zijn 25ste assist in de Bundesliga sinds de start van het seizoen 2018/19. Geen enkele speler in de grootste vijf competities van Europa gaf in die periode meer assists.

Dortmund had in de eerste helft weinig te duchten van Köln en verdubbelde na een half uur de marge. Verdediger Mats Hummels zorgde voor een gapend gat in de defensie van de bezoekers door een fraaie dieptepass te geven op Reus, die aannam en afrondde: 2-0. Reus was vlak na rust de aangever bij de 3-0 van Sancho, die aan de rechterkant de bal snoeihard in het dak van het doel schoot.

De eer voor Köln werd vervolgens gered door twee spelers met een verleden in de Eredivisie. Voormalig PEC Zwolle-verdediger Kingsley Ehizibue gaf de bal op goed geluk voor. Mark Uth (ex-SC Heerenveen en Heracles Almelo) had echter alle ruimte aan de linkerkant en volleerde in een keer raak in de verre hoek voor 3-1. Daarna was het nog wel de beurt aan Haaland, die na 65 minuten Thorgan Hazard verving. Dertien minuten later lag de bal in het net. Keeper Timo Horn redde op inzetten van Dortmund, waarna de Noor van dichtbij raak schoot: 4-1.

Daarmee was het nog niet gedaan voor Haaland. Na een afgeslagen aanval van Köln zocht Dortmund nog maar weer een keer de aanval. Invaller Mahmoud Dahoud stuurde Haaland weg. De Noor omspeelde keeper Horn en moest vanuit een moeilijke hoek een poging wagen. De spits deed dat echter met verve en zorgde voor 5-1. Haaland heeft slechts 57 minuten nodig gehad om zijn vijfde Bundesliga-treffer te maken; een record.