Fenomeen Dost en wereldgoal helpen Sporting naar achtste finale

Bas Dost heeft zich met Sporting Lissabon bij de laatste zestien van de Europa League geschaard. De spits was tegen Astana opnieuw trefzeker: 3-3.

Dost pakt het scoren weer vrolijk op na zijn ribblessure, waardoor hij vorige week nog het uitduel in Kazachstan (1-3 winst voor Sporting) miste. Tijdens zijn rentree in het competitieduel met CD Tondela (1-2 zege) was hij al zeer belangrijk met een goal en assist, in de return tegen Astana was het al vroeg raak voor Dost. Na een uitbraak bezorgt Bryan Ruiz de bal op maat bij de spits, die raakt knikte in de lange hoek.

Na twee goede kansen voor Sporting rond het half uur, weer twee keer Dost met het hoofd, kwam Astana terug in de wedstrijd. Eerst belandde een inzet van Djordje Despotovic nog op de paal, uit de daaropvolgende corner schoot Marin Tomasov achter de niet bijster sterk optredende doelman Rui Patrício.

Maar in de tweede helft maakten de Portugezen een einde aan de illusies van Astana, te beginnen met een wereldgoal. In de 53ste minuut waagde Bruno Fernandes een poging vanaf een meter of dertig en zag de bal heerlijk in de rechterhoek ploffen (zie video). Een kleine tien minuten later maakte de middenvelder ook de 3-1 na een combinatie met Dost.

Astana knokte zich nog knap terug in de laatste tien minuten via Patrick Twumasi en Dmitriy Shomko, maar dat deerde Sporting door de uitslag van de heenwedstrijd niet. Na zijn doelpunt van deze donderdag staat de teller van Dost op 27 treffers in 36 officiële duels in het lopende seizoen.