Fenomeen Aduriz opent jacht op Falcao en Huntelaar

Reacties

Athletic de Bilbao staat door de 1-3 uitzege op Spartak Moskou van donderdagavond alweer met anderhalf been in de achtste finales van de Europa League. Aritz Aduriz (37) eiste met twee doelpunten maar weer eens de hoofdrol op bij de Basken.

Fenomeen Aduriz opent jacht op Falcao en Huntelaar

De Russische kampioen stond eigenlijk maar voor één opdracht tegen Bilbao: geen tegendoelpunt krijgen. Die plannen konden na 22 minuten alweer de prullenbak in. Aduriz ontsnapte aan de buitenspelval, omspeelde de doelman en tikte de 0-1 binnen. Zijn tweede goal volgde een kwartier later en was nog typerender. Een vrije trap smoorde in de muur, waarna de routinier precies op de juiste plek stond om te profiteren: 0-2.

Het was alweer de dertigste goal van de Spanjaard in de Europa League, waarmee hij de vierde plaats inneemt op de lijst van topscorers aller tijden van de Europa League/UEFA Cup (inclusief kwalificatie). Aduriz is Dieter Müller voorbij en moet nu alleen nog Henrik Larsson (40 treffers), Klaas-Jan Huntelaar (34) en Radamel Falcao (31) voor zich dulden. Sinds de zomer van 2015, toen hij al 34 jaar oud was, scoorde hij 27 keer in 28 Europa League-duels.

Klaas-Jan Huntelaar scoorde voor SC Heerenveen, Ajax en Schalke 04 in totaal 34 keer in de Europa League en 14 keer in de Champions Leauge.
Klaas-Jan Huntelaar scoorde voor SC Heerenveen, Ajax en Schalke 04 in totaal 34 keer in de Europa League en 14 keer in de Champions Leauge.

Zlatan Ibrahimovic vergeleek zichzelf ooit met een goede wijn, die beter wordt naarmate hij ouder wordt. Datzelfde geldt voor Aduriz, die serieuze kans maakt om als pinchhitter met Spanje mee te gaan naar het WK 2018. Maar eerst wil hij iets moois neerzetten bij Athletic, de club die hem de kans gaf zijn tweede jeugd te beleven. Aduriz betaalt dat vertrouwen terug met goals, maar vooral in Europa, waar zijn gemiddelde fenomenale proporties aanneemt.

Daarmee bezorgt de oude rot zijn club een enorme opsteker, want het loopt voor geen meter bij Athletic dit seizoen. Na vier jaar op rij in de topzeven van La Liga te eindigen, ploeteren de Basken nu in het rechterrijtje. De club, die trainer Ernesto Valverde naar Barcelona zag vertrekken, wist zijn laatste vijf competitieduels niet te winnen. 'We hadden deze meevaller écht nodig', vertelde Aduriz achteraf aan Spaanse media. 'We willen iets bijzonders neerzetten in de Europa League.'

Aduriz geeft wat dat betreft het goede voorbeeld. De dertienvoudig Spaans international lijkt in ieder geval nog drie duels te krijgen om Falcao en Huntelaar te passeren op de all time topscorerslijst van de Europa League. Zijn trainer José Ángel Ziganda kan zijn geluk niet op met de sluwe spits en heeft een advies voor bondscoach Julen Lopetegui: 'Hij is een voorbeeld binnen en buiten het veld en een garantie op doelpunten. Ik zou het wel weten.'

Topscorers aller tijden Europa League/UEFA Cup

SpelerClubGoals
Henrik LarssonFeyenoord, Celtic, Helsingborgs IF40
Klaas-Jan HuntelaarHeerenveen, Ajax, Schalke 0434
Radamel FalcaoFC Porto, Atlético Madrid31
Aritz Aduriz*Athletic de Bilbao30
Dieter Müller1. FC Köln, Girondins Bordeaux29
Shota ArveladzeTrabzonspor, Ajax, Glasgow Rangers, AZ27
Alessandro AltobelliInternazionale25
Mladen PetricGrashoppers, FC Basel, HSV, Panathinaikos25
Claudio PizarroWerder Bremen24
Jupp HeynckesBorussia Mönchengladbach23

* = nu nog actief in het toernooi

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.