Fellaini kopt België naar oefenzege bij langverwachte rentree Kompany

België heeft de vriendschappelijke interland tegen Tsjechië met 2-1 gewonnen. Invaller Marouane Fellaini was de matchwinner bij De Rode Duivels in het Koning Boudewijnstadion.

Bondscoach Roberto Martínez stuurde een zeer offensieve formatie het veld in tegen de Tsjechen. Met Kevin De Bruyne, Nacer Chadli, Yannick Carrasco, Romelu Lukaku en Michy Batshuayi stonden er liefst vijf zeer offensief ingestelde spelers aan de aftrap in Brussel. Achterin maakte aanvoerder Vincent Kompany zijn rentree na een absentie van twintig maanden. Sterspeler Eden Hazard ontbrak juist. De Chelsea-aanvaller liep op de training een zware enkelblessure op.

België begon ijzersterk aan het duel in het Koning Boudewijnstadion. Lukaku leek die dominante beginfase na een kwartier te bekronen met de openingstreffer, maar de Everton-spits kopte van dichtbij op de paal. Tien minuten later was het alsnog raak voor de gastheren. Lukaku speelde aanvalspartner Batshuayi aan, die Tomás Kalas (ex-Vitesse) knap uitkapte en scoorde: 1-0.

België had de touwtjes in handen, misschien wel iets te stevig. De Bruyne lette namelijk niet goed op toen hij in de 29ste minuut werd aangespeeld door doelman Thibaut Courtois. Ladislav Krejci verraste de Manchester City-middenvelder, beroofde hem van de bal en stelde Michael Krmencik in staat de gelijkmaker binnen te tikken: 1-1. Sampdoria-revelatie Patrik Schick had vijf minuten later zelfs de 1-2 op zijn voet, maar stuitte op het aluminium.

Na de hervatting nam België het initiatief weer over. Martínez had de rust gebruikt om een vijftal wissels toe te passen, en de invallers lieten zich zien. Kevin Mirallas raakte nog de paal, maar nog geen minuut later was het Fellaini die wél kon juichen. De boomlange middenvelder kopte een hoekschop van Dries Mertens knap tegendraads in de bovenhoek: 2-1. Tomas Soucek liet tien minuten voor tijd na om een punt te redden voor de bezoekers. Het schot van Tsjechische middenvelder belandde tegen de paal.

België speelt komende vrijdag een WK-kwalificatieduel in en tegen Estland. De Belgen staan bovenaan Groep H en kunnen met een zege een nieuwe stap richting het eindtoernooi in Rusland zetten. Ook Tsjechië maakt nog kans om het WK te halen. Het land staat derde in Groep C en moet zaterdag winnen van Noorwegen om een WK-ticket in zicht te houden.