Willem II heeft zich zondag mede dankzij een wereldgoal van Vangelis Pavlidis verzekerd van lijfsbehoud. FC Emmen gaat ondanks een zege in de laatste speelronde de play-offs in.

Willem II
Willem II
2 - 1
Fortuna Sittard

Pavlidis speelde een hoofdrol in het Koning Willem II Stadion. De Griek kreeg al enkele kansen, voordat hij vlak voor rust de gedachten terug liet gaan naar 22 augustus 2004. Toen dolde Zlatan Ibrahimovic in Ajax-shirt de voltallige NAC-defensie om vervolgens raak te schieten, nu schudde ook Pavlidis de ene na de andere verdediger van Fortuna Sittard af om de bal vervolgens over Yanick van Osch te wippen.

De euforie om zijn wereldgoal verdween snel na rust. Willem II werd verrast door een dieptepass van Sebastian Polter op Zian Flemming, die makkelijk raak schoot door het midden omdat doelman Arijanet Muric te ver was uitgekomen.

Na een boogballetje van Pavlidis dat over de lat scheerde, hielp Sebastian Holmen de thuisploeg alsnog aan de overwinning. De verdediger was blijven hangen na een hoekschop en schoot binnen na een sterke actie van Ché Nunnely.

Willem II hield de 2-1 vast, waardoor het elftal van Zeljko Petrovic op de veertiende plek eindigt. RKC Waalwijk, dat verloor op bezoek bij Feyenoord, ontloopt als nummer vijftien ook de play-offs.

FC Emmen

In een zonnig Venlo won Emmen simpel, al leverde dat niet de gewenste plek op de ranglijst op. Luka Adzic was de gevaarlijkste man in de eerste helft en scoorde tien minuten voor rust. Emmen kwam door aan de rechterkant, waar VVV-verdediger Arjan Swinkels weinig deed om het Glenn Bijl moeilijk te maken. De back hakte de bal terug op Kerim Frei, die eindstation Adzic bediende: 0-1.

Na rust liep Emmen eenvoudig uit. VVV-doelman Delano van Crooij vloerde Michael de Leeuw en kon de penalty van Sergio Peña niet keren. In de 64ste minuut gaf de Peruviaanse spelmaker de bal met veel gevoel voor en kopte De Leeuw via onderkant de 0-3 binnen.

Daarna was het wachten op de ontwikkelingen in Tilburg, waar Willem II voor de tweede keer op voorsprong kwam en de zege over de streep trok. Hoewel Paul Gladon met een knal voor een ruimere zege zorgde, moet Emmen de nacompetitie in. De ploeg van Dick Lukkien speelt komende donderdag thuis tegen NAC Breda. De winnaar van dat duel strijdt met NEC of Roda JC om een plek in de Eredivisie.

VVV-Venlo was, net als ADO Den Haag, afgelopen donderdag al direct gedegradeerd.