FC Volendam: met de leer van Cruijff toewerken naar Eredivisie-rentree

Reacties

Met de deze zomer aangetreden trainer Wim Jonk en technisch directeur Jasper van Leeuwen is er sprake van een nieuwe start bij FC Volendam, dat zich in het komende Keuken Kampioen Divisie wil revancheren voor de zestiende plaats van afgelopen seizoen.

FC Volendam: met de leer van Cruijff toewerken naar Eredivisie-rentree

De ambitie is duidelijk: 'Alles is erop gericht FC Volendam terug te brengen naar het hoogste niveau. Dit seizoen willen we de play-offs halen. En binnen drie jaar willen we promoveren naar de Eredivisie', zegt Van Leeuwen. FC Volendam, dat decennialang pendelde tussen het hoogste en het een na hoogste niveau, behoorde in 2008/09 voor het laatst tot de elite van het Nederlandse voetbal.

Jonk merkt dat het voetbal in Volendam weer begint te leven. 'Mensen zijn nieuwsgierig naar de frisse wind. Volendammers zijn van nature kritisch, maar ook altijd op zoek naar vernieuwing en creativiteit. Dat moeten we weer gaan terugzien in het voetbal van de club. Met spelers die op hoog niveau worden opgeleid en ontwikkeld. Ongeveer zeventig procent van de selectie bestaat uit Volendamse spelers. Daar zitten veel jonge talenten tussen. Wij gaan proberen die jongens naar een hoger niveau te tillen. Van 6'jes en 7's naar minimaal een 8.'

Van Leeuwen en Jonk, in het verleden beiden actief voor Ajax, werken in de geest van hun leermeester Johan Cruijff. 'Onze spelprincipes zijn allemaal gericht op attractief en aanvallend voetbal', legt Jonk uit. 'Diepte vóór breedte. Na balverlies de bal binnen drie seconden heroveren. Vooruitverdedigen. Het zoeken van de derde man. Overtalsituaties creëren. Compacte afstanden tussen spelers. Een-tegen-een-situaties creëren. Superioriteit in de veldbezetting. Met deze acht facetten zijn we dagelijks bezig. Elk positiespel en partijspel komt dit terug.'

Het volledige verhaal met Jonk en Van Leeuwen en hun plannen met FC Volendam staat in de nieuwe VI, die sinds woensdag verkrijgbaar is. Uiteraard is het verhaal ook te lezen op VI PRO.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.