FC Utrecht heeft zondagmiddag tijdens de twaalfde speelronde van de Eredivisie simpel afgerekend met een dramatisch spelend Fortuna Sittard. Al na een kwartier was het pleit eigenlijk beslecht.

FC Utrecht
FC Utrecht
6 - 0
Fortuna Sittard

Na de overwinningen op VVV-Venlo (competitie) en ADO Den Haag (TOTO KNVB-beker) leefde Fortuna Sittard op een roze wolk toe naar het duel in Stadion Galgenwaard. De formatie van Sjors Ultee probeerde in Stadion Galgenwaard een einde te maken aan een ronduit droevige serie: dit kalenderjaar veroverde Fortuna Sittard welgeteld één punt buitenshuis.

Ook in de Domstad draaide het echter voor geen meter bij de Limburgers, die al na veertien minuten moesten opboksen tegen een 2-0 achterstand. Kerk was in de beginfase simpelweg niet te houden. Al in de vierde minuut verschalkte hij van dichtbij Alexei Koselev met buitenkant rechts nadat hij de bal had ontvangen van Sean Klaiber. Het was Kerk zelf die de aanval opzette.

Nog voor het kwartier werd het via Sander van de Streek 2-0 en opnieuw vestigde Kerk de aandacht op zich, deze keer met een weergaloze assist met opnieuw buitenkant rechts. Het zeer zwak spelende Fortuna Sittard stelde daar niets tegenover en mocht blij zijn dat de 3-0 'pas' in de 32ste minuut viel. Simon Gustafson benutte overtuigend een strafschop, die werd toegekend na een overtreding van Amadou Ciss op Van de Streek bij een cornersituatie.

Makienok weer trefzeker
Ook na de onderbreking had FC Utrecht geen kind aan Fortuna Sittard, dat zichzelf in de 59ste minuut in de voet schoot. Zonder dat er een tegenstander in de buurt was, kopte Martin Angha de bal in de voeten van Gustafson, die Van de Streek lanceerde. De 26-jarige middenvelder klopte Koselev en maakte daarmee de middag van Fortuna nog beroerder.

Daarmee was het leed voor de bezoekers nog niet geleden. In de zeventigste minuut legde Gustafson opnieuw succesvol aan vanaf de strafschopstip, deze keer na een overtreding van Branislav Ninaj op de uiterst bedrijvige Van de Streek. Het laatste woord was aan Simon Makienok. De aanvaller, die donderdag al een emotionele rentree beleefde in de wedstrijd tegen Excelsior '31 in het TOTO KNVB-bekertoernooi, schoot een kleine tien minuten voor tijd raak en legde daarmee de eindstand vast.

Door de overwinning nestelt FC Utrecht zich op de vierde plaats met 23 punten, met slechts één punt minder dan nummer drie PSV. Fortuna Sittard staat zestiende met negen punten. Volgende week zondag gaat FC Utrecht op bezoek bij Ajax en zaterdag fungeert Fortuna Sittard als gastheer van ADO Den Haag.