FC Utrecht laat onherkenbaar Vitesse in leven

FC Utrecht heeft nagelaten Vitesse de genadeklap uit te delen in de strijd om Europees voetbal. De bezoekers hadden donderdag weinig tot niets in te brengen in Stadion Galgenwaard, hingen in de touwen, maar maakten in de slotfase een mogelijk cruciaal doelpunt.

FC Utrecht
FC Utrecht
3 - 1
Vitesse
Vitesse

FC Utrecht hoopte zich in eigen huis te herstellen van de stevige nederlaag op bezoek bij de uiteindelijke degradant Willem II. Vitesse hield juist knap een puntje over aan de ontmoeting met landskampioen Ajax en kon bij aanvang van de play-offs bovendien weer een beroep doen op Jeroen Houwen en Nikolai Baden Frederiksen. Beide spelers keerden terug van een blessure en moesten voor nieuw elan zorgen.

Dat goede gevoel van de bezoekers verdween in Utrecht als sneeuw voor de zon. Houwen tastte binnen twee minuten mis bij een corner van Simon Gustafson en moest lijdzaam toezien hoe good old Willem Janssen bij de tweede paal kon binnenlopen (1-0). Met dat doelpunt werd Janssen, die na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan zet, de oudste speler die scoort in de Europese play-offs sinds Pierre van Hooijdonk in 2007.

Dat vroege doelpunt schudde Vitesse bepaald niet wakker. Integendeel. De bezoekers kwamen ontzettend slordig voor de dag en grossierden in onnodig balverlies. Dat vormde ook de aanleiding voor de tweede treffer van Utrecht. Een lichtzinnig balletje breed van Thomas Buitink werd keihard afgestraft door de Domstedelingen, die via Sander van de Streek de score verdubbelden. Zijn ogenschijnlijk houdbare schuiver in de korte hoek was Houwen te machtig (2-0).

Hels karwei
In de tweede helft was er meer slecht nieuws voor Vitesse. Baden Frederiksen bleef in de rust in de kleedkamer achter, terwijl Buitink na tien minuten moest afhaken vanwege een pijnlijke enkel. Bij de Arnhemmers, bij wie werkelijk niets lukte, nam de frustratie met de minuut toe. Gustafson verergerde het leed van Vitesse door in de slotfase een penalty te benutten (3-0). Die was door scheidsrechter Dennis Higler gegeven na een risicovolle tackle van Riechedly Bazoer.

Omdat Patrick Vroegh nog scoorde uit een cornervariant (3-1) heeft Vitesse nog een reële kans om de nederlaag zondag in eigen huis recht te zetten. De winnaar van dat duel neemt het in de finale op tegen de winnaar van de dubbele ontmoeting tussen SC Heerenveen en AZ. De Friezen wonnen de heenwedstrijd donderdag met 3-2.