FC Utrecht treurt opnieuw na extreem laat afgekeurde goal

De wedstrijd FC Utrecht – RKC Waalwijk heeft zaterdagavond geen winnaar opgeleverd. Na een boeiende strijd, die in de eerste helft werd onderbroken, bleven beide teams met een punt achter in Utrecht. Vooral voor de thuisclub was dat zuur, in de zevende minuut van de extra tijd werd een doelpunt afgekeurd.

FC Utrecht
FC Utrecht
2 - 2
RKC Waalwijk

Over de eerste helft zal lang nagepraat worden. Niet alleen miste RKC'er Jens Odgaard een penalty en maakte hij dat later goed door te scoren, het duel in De Galgenwaard werd na iets meer dan twintig minuten stilgelegd door scheidsrechter Richard Martens. Hij had tweemaal gewaarschuwd nadat er voorwerpen op het veld werden gegooid en probeerde ook via de stadionspeaker in te grijpen, maar na de 1-1 van RKC ging het toch weer mis. De scheidsrechter stuurde de teams vervolgens naar de kleedkamer.

Na een afkoelingsperiode van circa twintig minuten werd er weer gevoetbald en het was RKC dat na de hervatting als eerste tot scoren kwam. Alexander Büttner maakte vlak voor rust op mooie wijze zijn eerste goal sinds zijn rentree op de Nederlandse velden. Na een uitgespeelde aanval schoot hij strak binnen voor zijn eerste Eredivisie-goal sinds 2 maart 2019: 1-2.

Scheidsrechters Richard Martens toont de reden achter het stilleggen van de wedstrijd aan FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen.

Het was de eerste keer in dit duel dat RKC op voorsprong kwam. In de vierde minuut had immers Simon Gustafson voor de 1-0 gezorgd in de Galgenwaard. Na balverlies bij RKC profiteerde de Zweed, die even later geblesseerd uitviel, optimaal van de ruimte die ontstond. Zo maakte FC Utrecht dus de eerste van de avond, ook de laatste was van Utrechtse makelij. Anastasios Douvikas kreeg een penalty mee na en overtreding van Ahmed Touba en benutte deze enkele minuten na rust ook zelf voor de 2-2.

Gescoord werd er daarna dus niet meer en daarin speelde de arbitrage een hoofdrol. Verdediger Mike van der Hoorn bracht het publiek in De Galgenwaard in extase met een late goal, maar scheidsrechter Martens keurde de goal af. De bal kwam immers voor de voeten van Van der Hoorn via de arm van de glijdende Adrián Dalmau.

Voor FC Utrecht is het de tweede wedstrijd op rij waarin puntenverlies wordt geleden, na de nederlaag tegen FC Twente van een week eerder. Zodoende missen de Domstedelingen na een goed begin de aansluiting met de top van Nederland. RKC Waalwijk staat vooralsnog na vijf duels keurig in het midden van de Eredivisie met een tiende plek.