FC Utrecht trekt winst over de streep na tumultueuze slotfase

FC Utrecht heeft een 3-0 voorsprong ternauwernood over de streep getrokken in het uitduel met SC Heerenveen. De slotfase zat bomvol spektakel met een nieuwe hoofdrol voor de VAR.

sc Heerenveen
2 - 3
FC Utrecht
FC Utrecht

Zowel SC Heerenveen als FC Utrecht ging het duel in het Abe Lenstra Stadion met vertrouwen tegemoet. De Friezen boekten de afgelopen twee duels ruime overwinningen op Fortuna Sittard (3-1) en Willem II (5-1). Nota bene zonder topscorer Sam Lammers, op wie coach Jan Olde Riekerink tegen FC Utrecht wél weer een beroep kon doen. Ook Arber Zeneli miste de wedstrijd tegen Willem II en was weer van de partij in Heerenveen.

Maar Dick Advocaat is met FC Utrecht naar eigen zeggen op oorlogspad. Onder de 71-jarige coach verloor FC Utrecht enkel op bezoek bij Feyenoord en Vitesse. En al voor rust legde de nummer vier van de Eredivisie ook de zwakheden van SC Heerenveen pijnlijk bloot. De Friezen kenden vooraf een doelsaldo van zowel 32 doelpunten voor als tegen. Dat is één tegengoal minder dan hekkensluiter De Graafschap.

Tegen FC Utrecht was de defensie wederom zo lek als een mandje. Waar de Domstedelingen twee weken geleden op bezoek bij Excelsior zelf een 3-0 achterstand bij rust moesten ervaren, stonden ze nu aan de goede kant van de medaille. Emil Bergström, die kort voor aanvang te horen kreeg dat hij Timo Letschert moest vervangen, was bij de 0-1 Doke Schmidt eenvoudig te slim af. Bij de 0-2 was ook het optreden van Kik Pierie en Warner Hahn niet overtuigend. Gyrano Kerk schudde Pierie af om vervolgens de bal tussen de benen van de Heerenveen-doelman te schuiven: 0-2. En ook bij de 0-3 was het optreden van Hahn niet overtuigend: Oussama Tannane schoot de bal in korte hoek binnen.

Gemakzucht
FC Utrecht weet, na het duel met Excelsior, als geen ander dat een 3-0 voorsprong onvoldoende kan zijn voor een uiteindelijke driepunter. Toch was Utrechts gemakzucht troef in de tweede helft. Gemakzucht die na 69 minuten door een fenomenale volley van Michel Vlap werd afgestraft en zes minuten later door een treffer van Pelle van Amersfoort leidde tot de nodige stress bij de uitploeg.

'Alles of niets', klonk het vanaf de tribunes van het Abe Lenstra Stadion na die 2-3 en dat gezang nam in volume toe toen Lukas Görtler bij FC Utrecht een rode kaart getoond kreeg na een charge op Pelle van Amersfoort. Een seintje van de VAR maande Edwin van de Graaf echter tot herziening van die rode prent. De formatie van Advocaat verdedigde zodoende 'gewoon' met elf man de voorsprong en deed dat met succes.