FC Utrecht meldt zich aan kop Eredivisie na nieuwe glansrol Kerk

FC Utrecht heeft voor de tweede week op rij een achterstand ruimschoots goedgemaakt. De formatie van John van den Brom kwam 0-1 achter tegen PEC Zwolle, maar boog die achterstand na rust overtuigend om in de tweede overwinning van het seizoen.

FC Utrecht
FC Utrecht
3 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Na de Europese uitschakeling tegen het Bosnische Zrinjski Mostar in de tweede voorronde van de Europa League begon FC Utrecht vorige week met een 2-4 zege aan de Eredivisie op bezoek bij ADO Den Haag. Toen maakte de formatie van John van den Brom een 2-0 achterstand goed en ook in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen PEC Zwolle moesten de Domstedelingen een achterstand zien goed te maken. Gustavo Hamer zorgde in de zestiende minuut namelijk met een rake vrije trap voor de 0-1 voor de bezoekers, die zich wilden revancheren van de 1-3 thuisnederlaag van vorige week tegen Willem II.

Dat de bezoekers uit Zwolle op voorsprong kwamen, en die voorsprong tot de rust wisten vast te houden, mocht een mirakel met een hoofdletter M genoemd worden. Het was voor PEC namelijk de enige doelpoging in de eerste helft terwijl het doel van Xavier Mous aan de andere kant een schiettent was. Gyrano Kerk was wederom de gevaarlijkste man bij FC Utrecht en met meerdere pogingen dicht bij een goal. De paal en doelman Mous wisten de gelijkmaker te voorkomen, waarna ook een kopbal van Kerk voor de lijn werd weggehaald door Mous.

'Het is een feest om naar FC Utrecht te kijken momenteel'

Ommekeer
Wat de thuisploeg voor rust niet lukte, lukte na rust razendsnel. Sterker nog, Van den Brom zag zijn ploeg binnen twee minuten de score volledig om te keren. In de 47ste minuut verzilverde eerst Sander van de Streek een fenomenale rush van Kerk waarna weer twee minuten later de bal op de stip ging voor FC Utrecht. Mous haalde Issah Abass neer en Simon Gustafson bleef kalm: 2-1.

Kerk, van wie nog even onzeker was of hij kon spelen door wat fysieke klachten, bleef het publiek in de Galgenwaard vervolgens trakteren op dreigende acties. De aanvaller had zelf ook nog een goal verdiend, maar de 3-1 kwam uiteindelijk niet van hem. Aanvoerder Willem Janssen stond na 73 minuten op de goede plek om een afgeslagen corner achter Mous te werken. Janssen is daarmee de enige speler die sinds het seizoen 2007/08 elk Eredivisie-seizoen tot scoren kwam.

Van den Brom zag dat zijn ploeg de marge van twee goals niet meer in gevaar bracht en zo afstevende op de tweede zege van het seizoen. FC Utrecht is daarmee naast AZ een van de twee ploegen die na twee speelrondes de volle buit heeft. Met zes punten zijn de Domstedelingen terug te vinden aan kop van de Eredivisie. John Stegeman wacht met PEC Zwolle nog altijd op het eerste punt van het seizoen.