FC Utrecht mede dankzij wervelende aanval naar vierde toetje op rij

Reacties

FC Utrecht heeft zich dankzij een doodeenvoudige overwinning wederom geplaatst voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. Net als afgelopen zaterdag waren de mannen van trainer Dick Advocaat te sterk voor Heracles Almelo. Hoogtepunt was de tweede treffer van de thuisploeg, waar een geweldige aanval aan vooraf ging.

FC Utrecht mede dankzij wervelende aanval naar vierde toetje op rij
FC Utrecht
FC Utrecht
3 - 0
Heracles Almelo
Heracles Almelo

Door de 0-2 uitzege van afgelopen zaterdag zat FC Utrecht voorafgaand aan de return al op rozen, al wilde Heracles-trainer Frank Wormuth zich logischerwijs nog niet gewonnen geven. Sterker nog: er leefden behoorlijke revanchegevoelens bij de Duitser. Voorafgaand aan de ontmoeting in Stadion Galgenwaard liet hij namelijk weten dat een niet nader genoemde FC Utrecht-speler hem alvast een fijne zomervakantie had gewenst, hetgeen de oefenmeester alleen nog maar meer motiveerde om een huzarenstukje uit te halen met zijn ploeg. Zo'n stunt zat er echter geen moment in.

In een behoorlijk slaapverwekkende openingsfase, waarin beide ploegen er een potje zomeravondvoetbal van maakten, kreeg FC Utrecht een flinke domper te verwerken. Riechedly Bazoer ging er na nog geen twintig minuten bij zitten en moest de strijd geblesseerd staken. Opvallend was dat Advocaat niet meteen wisselde, maar zijn ploeg een paar minuten met tien man liet spelen. Aanvankelijk stuurde hij Sander van der Streek de warming-up in, maar even later besloot De Kleine Generaal alsnog om spits Jean-Christophe Bahebeck te brengen.

Dat bleek uiteindelijk een gouden zet, maar tijdens die tijdelijke nummerieke minderheid kwam de thuisploeg nog wel een keer goed weg. Rico Strieder leverde de bal zomaar in bij Heracles-spits Adrián Dalmau, maar die stuitte op keeper David Jensen. Meteen ná de entree van Bahebeck kreeg FC Utrecht vervolgens een enorme kans op de openingsgoal. Cyriel Dessers - in het heenduel nog de man in vorm - gaf de bal uitstekend mee aan Othman Boussaid, maar Heracles-verdediger Dario Van den Buijs was met een perfecte sliding de reddende engel voor zijn ploeg.

Koel
Even later was Tim Breukers bijna de schlemiel. Met een onbedoelde kopbal richting zijn eigen doel maakte hij het keeper Janis Blaswich erg lastig, maar de Duitse goalie kon een doelpunt (en daarmee de beslissing in de tweestrijd) knap voorkomen. Tien minuten na de pauze werd de dubbele ontmoeting echter alsnog in het slot gegooid. Mats Knoester legde Dessers in het strafschopgebied onhandig neer, waarna Simon Gustafson vanaf elf meter mocht aanleggen. Net als afgelopen zaterdag hield hij het hoofd bijzonder koel: 1-0.

Simon Gustafson juicht na zijn rake penalty: 1-0.
Simon Gustafson juicht na zijn rake penalty: 1-0.

Daarmee was de race gelopen. Het was aan Blaswich te danken dat het niet meteen nóg erger werd voor Heracles, want hij redde geweldig op een grote kans van Gyrano Kerk. Na een prachtige aanval over meerdere schijven werd het tien minuten voor tijd alsnog 2-0. Van achteruit kwam de bal via Sean Klaiber, Mark van der Maarel, Bahebeck en een hakje van Gustafson terug bij Bahebeck. De Fransman schoof de bal vervolgens knap in de verre hoek, om in de slotminuut ook de eindstand op het bord te zetten.

Door de dubbele overwinning heeft FC Utrecht zich dus geplaatst voor de finale van de play-offs, voor de vierde jaargang op rij. Vorig seizoen was Vitesse in de eindstrijd van de nacompetitie te sterk, een jaar eerder won FC Utrecht juist van AZ, terwijl de Domstedelingen aan het eind van 2015/16 nog het hoofd moesten buigen voor Heracles. In de finale van dit seizoen speelt de ploeg van Advocaat tegen Vitesse of FC Groningen. Die twee clubs spelen later op de avond hun return, waarbij de Arnhemmers een 2-1 nederlaag uit de heenwedstrijd moeten repareren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.