FC Utrecht verloor vorig seizoen tweemaal van RKC Waalwijk, maar dat heeft het zichzelf zondagmiddag niet laten gebeuren. De ploeg van trainer John van den Brom versloeg de Brabanders, al ging het niet van een leien dakje.

FC Utrecht
FC Utrecht
3 - 1
RKC Waalwijk

De thuisploeg had zondag in de eerste helft een duidelijk overwicht, maar het duurde tot vijf minuten voor rust voordat er een gaatje werd gevonden in de defensie van de bezoekers. Na een heerlijk één-tweetje tussen Django Warmerdam en Simon Gustafson verstuurde eerstgenoemde een lage voorzet richting Mimoun Mahi, die van dichtbij de 1-0 achter RKC-keeper Kostas Lamprou tikte.

Daarmee kreeg Warmerdam eindelijk zijn assist, nadat hij al een paar keer gevaarlijk was geworden. Eerst besloot hij de bal niet voor het doel langs te passen, maar de bal (dus zonder doelpunt als eindresultaat) terug te leggen, niet veel later schoot hij in het zijnet. Onder aanvoering van de bedrijvige Gyrano Kerk en de veel mee opkomende Sean Klaiber bleef FC Utrecht aandringen, maar tien minuten na de pauze was het juist aan de andere kant raak.

Na een gevoelig steekballetje van aanvoerder Anas Tahiri schoot Vitalie Damascan (vorig seizoen door Fortuna Sittard gehuurd van Torino, dat hem nu in Waalwijk stalt) de bal achter FC Utrecht-keeper Maarten Paes. Saillant detail: de 21-jarige Moldaviër stond pas net in het veld, omdat hij halverwege was ingevallen voor Finn Stokkers. Zijn treffer was de eerste van seizoen voor RKC, dat eerder verloor van Vitesse (thuis, 0-1) en Ajax (uit, 3-0).

Met de gelijkmaker bewees de ploeg van trainer Fred Grim nog maar eens dat het een echte angstgegner is voor FC Utrecht. In het vorige (door het coronavirus uit 26 duels bestaande) seizoen veroverde RKC zestien punten, daarvan werden er zes behaald tegen de Domstedelingen. In Stadion Galgenwaard werd het 0-1, de Brabanders wonnen in eigen huis met 2-1.

Ook zondag maakte RKC het FC Utrecht dus bijzonder moeilijk, maar genoeg voor een punt (of zelfs meer) was dat voor de bezoekers niet. Lamprou moest redden op een schot van Gustafson en de bal kwam via de rug van RKC-verdediger Melle Meulensteen tegen de paal, maar bij de derde mogelijkheid was het wél raak. Het bevrijdende doelpunt viel uiteindelijk een kwartier voor tijd. Na een ingooi van FC Utrecht kopte RKC-invaller Morad El Haddouti de bal ongelukkig door, waarna Kerk met een handige voetbeweging de 2-1 op het scorebord zette.

De eindstand werd uiteindelijk bepaald door Sander van de Streek, die kort voor het einde uit een corner raak kopte. Zodoende staat het ambitieuze FC Utrecht na twee duels op vier punten, aangezien het de eerste zege van het seizoen boekte. Voor RKC staat de teller ook na het derde duel op nul punten.