FC Utrecht en Vitesse houden hoop op Europa na laatste thuisduel Advocaat

FC Utrecht en Vitesse mogen na het eerste play-offduel om Europees voetbal allebei blijven dromen van een avontuur in Europa. Er kwam vrijdagavond geen winnaar in Stadion Galgenwaard.

FC Utrecht
FC Utrecht
1 - 1
Vitesse
Vitesse

Net als vorig seizoen waren het Vitesse en FC Utrecht die zich plaatsten voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. Vorig jaar was het Vitesse dat na een 3-2 zege in Stadion Gelredome het karwei in Utrecht afmaakte met een 1-2 zege. Dit keer stond eerst het duel in Utrecht op het programma.

Het waren de Domstedelingen die in de laatste thuiswedstrijd van Dick Advocaat als coach van FC Utrecht het voortouw namen. Cyriel Dessers, in de vorige ronde tegen Heracles Almelo goed voor één goal, kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd. De Belgische spits kreeg de bal op maat van Gyrano Kerk, maar scoorde niet. Dat deed Sander van de Streek amper een minuut later wel. Tot frustratie bij Vitesse-spelers. Alexander Büttner kreeg namelijk een lichte duw in de rug van Lukas Görtler, maar arbiter Jeroen Manschot liet doorspelen. Kerk slingerde de bal vervolgens op prachtige wijze voor het doel, waar Van de Streek net zo prachtig de bal achter Remko Pasveer kopte: 1-0, want protesten aan Arnhemse zijde haalden niets uit.

Die voorsprong was verdiend te noemen en had zeven minuten later verder uitgebreid kunnen worden. Rico Strieder waagde een poging van afstand en zag zijn poging nog van richting worden veranderd. Pasveer wist de bal ternauwernood met de benen uit het doel te houden.

Belangrijke uitgoal
Was Vitesse dan helemaal niet gevaarlijk? Niet tot de 31ste minuut in elk geval. Toen had de formatie van coach Leonid Slutsky namelijk de belangrijke uitgoal te pakken. Uit een hoekschop van Martin Ødegaard kopte Mohammed Dauda de bal tegen Tim Matavz aan. De Sloveense spits had er zelf weinig weet van, maar de bal lag wel achter Nick Marsman, die de geblesseerde David Jensen verving. Het was een van de weinig noemenswaardige momenten aan Vitesse-zijde. Bij FC Utrecht waren er nog wel grote kansen te noteren. Kerk ging voor rust één op één met Pasveer. De Vitesse-doelman kwam als winnaar uit de strijd waarna Kerk in de rebound de bal via Büttner op de paal schoot.

Na de rust dacht FC Utrecht via Dessers alsnog op voorsprong te komen, maar de Belg bleek buitenspel te staan na een voorzet van Sean Klaiber. In een verder weinig kansrijke tweede helft was Gustafson twee minuten voor tijd pas weer gevaarlijk. De Zweed schoot de bal maar nipt langs de verkeerde kant van de paal.

Omdat Vitesse vooral fysiek ook niet meer bij machte was om grote kansen te creëren, moesten de ploegen in het eerste duel genoegen nemen met een gelijkspel. Dinsdag is de return in Arnhem.