FC Utrecht en bekerfinales: pijn, moeite, woede en vreugde

Reacties

FC Utrecht maakt zich op voor de zesde finale om de KNVB-beker. Een terugblik op de eerdere pogingen. Van Jan Wouters en John van Loen tot Igor Gluscevic en Dave van den Bergh.

FC Utrecht en bekerfinales: pijn, moeite, woede en vreugde

In 1982 beleeft FC Utrecht de primeur van de eerste finale in de clubhistorie. Door de verbouwing van Stadion Galgenwaard moet de heenwedstrijd in het noodstadion op het Veemarkt-terrein worden afgewerkt. De Domstedelingen zetten in dat duel met AZ'67 nog wel een stap in de goede richting. De vroege treffer van Jan Wouters is genoeg voor de winst (1-0). Maar zes dagen later in de Alkmaarderhout blijkt het resultaat in Utrecht niet genoeg voor de hoofdprijs. Trainer Han Berger ziet Willy Carbo nog wel de stand gelijktrekken na de 1-0 van Franz Oberacher, maar Kees Kist (3x) en Pier Tol vellen het harde vonnis over FC Utrecht (5-1).

Drie jaar later treft FC Utrecht met Helmond Sport een op papier makkelijk laatste obstakel op weg naar de eerste KNVB-beker in de clubhistorie. De Eerstedivisionist toont zich echter een meer dan taaie opponent in de Galgenwaard. Pas in blessuretijd valt de enige treffer. John van Loen is met een rake kopbal de gevierde man. De beker blijft in Utrecht.

In 2002 is het juist die extra tijd die FC Utrecht de kop kost. Dankzij twee treffers van Igor Gluscevic is Ajax hard op weg naar een 2-1 nederlaag in De Kuip tot minder dan een halve minuut voor het fluitsignaal. Een zeer omstreden gelijkmaker van Wamberto, die enorm riekt naar buitenspel, blijkt het begin van het einde van de Utrechtse bekerillusies. Invaller Zlatan Ibrahimovic deelt de genadeklap al uit in de eerste verlenging (2-3).

De revanche laat niet lang op zich wachten. Trainer Foeke Booy loodst zijn ploeg in navolging van zijn voorganger Frans Adelaar naar de finale, en dit keer gaat de vlag wel uit voor FC Utrecht. Feyenoord krijgt op eigen veld klop (1-4), waarbij Gluscevic andermaal laat zien geen last te hebben van plankenkoorts in De Kuip. Twee goals van de Montenegrijn zijn een solide basis voor de 4-1 zege, waaraan ook Dirk Kuijt en huidig assistent-trainer Jean Paul de Jong hun bijdrage leveren.

Het kunststukje wordt zowaar een jaar later weer herhaald, waarbij dit keer FC Twente in Rotterdam het slachtoffer is van de cupfighter uit FC Utrecht. Dave van den Bergh is het goudhaantje met een zondagsschot. Twaalf jaar later krijgt hij mogelijk weer een navolger.

John van Loen pakt 19 jaar na zijn winnende goal tegen Helmond Sport als assistent weer de KNVB-beker met FC Utrecht.
John van Loen pakt 19 jaar na zijn winnende goal tegen Helmond Sport als assistent weer de KNVB-beker met FC Utrecht.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.