FC Utrecht deelt Feyenoord nieuwe tik uit bij rentree Van Persie

Reacties

FC Utrecht en Feyenoord hebben woensdagavond allebei genoegen moeten nemen met een punt. Het duel dat op zondag 10 december door de hevige sneeuwval werd afgelast, eindigde in de herkansing op 1-1. Hoogtepunt van de wedstrijd was ontegenzeggelijk de terugkeer van Robin van Persie op de Nederlandse velden.

FC Utrecht deelt Feyenoord nieuwe tik uit bij rentree Van Persie

Het ging voorafgaand aan de midweekse inhaalwedstrijd namelijk maar over één man: Van Persie. De verloren zoon keerde eerder deze week na een afwezigheid van veertien jaar terug in Nederland, bleek na twee trainingen met Feyenoord klaar voor een plek bij de wedstrijdselectie, maar moest genoegen nemen met een invalbeurt van tien minuten. In de punt van de aanval begon Dylan Vente als vervanger van de geschorste Nicolai Jørgensen, die afgelopen weekend in de verloren Klassieker tegen Ajax de rode kaart kreeg. De Rotterdamse voorhoede kende nóg een wijziging: Sam Larsson begon in plaats van Jean-Paul Boëtius aan de linkerkant. En dat bleek een goede zet.

Het was namelijk de Zweed die na een kwart wedstrijd voor de openingsgoal tekende. Daarbij werd Larsson overigens flink geholpen door het dramatische veld van Stadion Galgenwaard. Zijn afstandschot stuiterde een paar meter voor Utrecht-keeper David Jensen op, maar kreeg door de slechte staat van het veld een vreemde zwieper mee. De bal ketste daardoor over de handen van Jensen heen: 0-1. Saillant genoeg volgde de opmerkelijke goal een dag nadat Utrecht-middenvelder Yassin Ayoub, die volgend jaar nota bene bij Feyenoord speelt, felle kritiek uitte op de ondergrond. Hij noemde het veld van zijn eigen club bij FOX Sports 'een zandbak' (zie video hieronder).

Die schlemielige 0-1 leek ook de ruststand te worden, maar dat was buiten Gyrano Kerk gerekend. Na een passje van Ayoub en bijzonder zwak ingrijpen van de sowieso niet overtuigende Renato Tapia, kon de aanvaller van Utrecht alleen af op keeper Brad Jones. Met een bekeken inzet zette hij de gelijkmaker op het scorebord. Op slag van rust probeerde Ayoub zijn ploeg zelfs een voorsprong halverwege te bezorgen, maar tegen zijn toekomstige werkgever joeg hij de bal uit de draai ver over.

Kort na rust vertolkte de bedrijvige middenvelder ook een hoofdrol bij het eerste gevaar van de tweede helft. De bijzonder onzeker opererende Jones trapte de bal slecht uit, waarna Ayoub de bal oppikte en wederom bij Kerk bezorgde. Diens schot ging echter voorlangs, niet veel later was een pass van Zakaria Labyad net niet goed genoeg om diezelfde Kerk te bereiken. Tussendoor zag Steven Berghuis hoe Jensen zijn snoeiharde vrije trap uit de bovenhoek tikte.

Na nog geen uur spelen vond Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst het mooi geweest. Hij haalde de teleurstellende Tapia naar de kant voor Kevin Diks, posteerde de invaller als rechtsback en verschoof Jeremiah St. Juste naar het centrum van de defensie. Maar het was uitgerekend Diks die met een matige ingreep aan die rechterkant de grootste kans op 2-1 inleidde. Hij zat mis, waardoor de eveneens net ingevallen Cyriel Dessers de bal aan Labyad kon geven. Jones kon echter met moeite redden op dienst inzet.

Tien minuten voor tijd voerde Van Bronckhorst uiteindelijk de langverwachte wissel door. Hij haalde Vente naar de kant voor Van Persie, die bij zijn eerste Eredivisieduel sinds 2 mei 2004 ook van een flink deel van het thuispubliek applaus kreeg. De entree van de topscorer aller tijden van Oranje was de aanzet tot een spannende slotfase, maar gescoord werd er niet meer. Daarvoor was Van Persie zelf nog het meest verantwoordelijk: hij schoot in de slotfase in kansrijke positie hoog over. Zodoende kan Feyenoord een eindklassering in de toptwee zo langzaam uit het hoofd gaan zetten: de achterstand op PSV en Ajax is respectievelijk zestien en elf punten.

'Je zag meteen dat Van Persie de slimste van allemaal was'
Vente: 'Vroeger stond ik in het stadion te juichen voor Van Persie'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.