FC Utrecht heeft Heracles Almelo afgelost als nummer vier in de Eredivisie. Een bliksemstart met twee schitterende treffers was genoeg voor het volgende succes van Dick Advocaat.

FC Utrecht
FC Utrecht
3 - 1
Heracles Almelo

De inzet in De Galgenwaard was de vierde plaats. FC Utrecht had die status van best of the rest achter de traditionele Eredivisie-topdrie op de korrel gekregen mede dankzij de succesreeks op eigen veld. Sinds de komst van Advocaat leverden alle vier de thuisduels de maximale oogst op. Na twintig minuten kon de vijfde thuiszege op rij de Domstedelingen nauwelijks meer ontgaan.

In de vierde minuut werd de eerste steen gelegd. Heracles-verdediger Maximilian Rosmann maakte een overtreding op Timo Letschert, waarna scheidsrechter Kevin Blom zonder twijfel naar de stip wees. Simon Gustafson ontfermde zich met succes over deze buitenkans. Het was het begin van een ongekende fase, waarin FC Utrecht met twee wonderschone treffers in een tijdsbestek van twee minuten een voorschot kon nemen op de zege.

Gyrano Kerk was in de negentiende minuut trefzeker. De aanvaller, die kort daarvoor alleen voor keeper Janis Blaswich met een lob net tekortschoot voor de 2-0, zag hoe de bal na zijn kiezelharde schot via de lat in het Heracles-doel eindigde. Koud een minuut later voerde Urby Emanuelson de marge verder op. De ervaren linkspoot volleyde met rechts de bal in de kruising nadat een voorzet van Oussama Tannane slechts half was gekeerd.

De zeer geruststellende marge was de beloning voor een prima uitvoering van de door Advocaat uitgedokterde tactiek. Heracles probeerde de opgelopen schade te herstellen en kreeg ook kansen wat terug te doen, maar de Almelose formatie werd in de tegenaanval door FC Utrecht hardhandig en efficiënt met de neus op de feiten gedrukt.

Inhaalrace
Met de moed der wanhoop ondernam Heracles na rust pogingen zich in de wedstrijd terug te knokken, met het optreden van FC Utrecht van een week eerder als lichtend voorbeeld. Toen maakten de Domstedelingen bij Excelsior in de tweede helft een 3-0 achterstand goed.

Ongetwijfeld had FC Utrecht die inhaalrace ook in het achterhoofd als waarschuwing om het niet te makkelijk op te vatten. De thuisploeg had de zaakjes op orde, maar liet zich in slaap sussen door het halfslachtige optreden van Heracles. De eretreffer van Rossmann in de 75ste minuut deed iedereen wakker schudden. In het laatste kwartier leefde de wedstrijd op, maar goals leverde het ondanks kansen voor beide doelen niet op.

Door het resultaat heeft FC Utrecht de vierde plaats overgenomen van Heracles, dat bij een succes van Vitesse bij NAC Breda later op de dag naar de zesde plaats zakt.