FC Utrecht bijt zich ondanks kansensalvo stuk op ongeslagen SC Heerenveen

SC Heerenveen is ook na de vierde Eredivisie-wedstrijd van dit seizoen ongeslagen. Na drie overwinningen volgde vrijdagavond een zwaarbevochten gelijkspel bij FC Utrecht, dat zeker in de tweede helft volop aansprak mocht maken op de overwinning.

FC Utrecht
FC Utrecht
1 - 1
sc Heerenveen

Bij FC Utrecht ontbrak uiteraard de naar Ajax vertrokken Sean Klaiber, waardoor Mark van der Maarel als rechtsback speelde. Hij maakte deel uit van een defensie die zich al vroeg liet foppen, vooral keeper Maarten Paes zag er niet goed uit. Rodney Kongolo speelde Othman Boussaid op het middenveld simpel uit, waarna hij de bal meegaf aan Henk Veerman. De aanvoerder probeerde het vervolgens in de korte hoek, omdat Paes de bal simpel liet glippen stond het al na vier minuten 0-1. Niet veel later had het zelfs 0-2 kunnen staan, maar Mitchell van Bergen raakte met zijn poeier de bovenkant van de lat.

Daarna werd de thuisploeg langzaam maar zeker beter, wat na een ruim kwartier tot de eerste grote Utrechtse kans leidde. Na een goede actie en dito voorzet van Simon Gustafson redde Heerenveen-keeper Erwin Mulder op een schot van dichtbij van Mimoun Mahi, die het in de rebound probeerde met een omhaal. Die ging echter hoog over. Mede door die gemiste kans leken de Friezen de rust te halen met een voorsprong, maar kort voor de pauze was het Gyrano Kerk die met een harde knal voor de 1-1 tekende.

Na rust trok FC Utrecht die stijgende lijn door, want de ploeg van John van den Brom was in de tweede helft oppermachtig. De bezoekers kwamen feitelijk niet verder dan een afstandsknal van smaakmaker Joey Veerman, terwijl de Utrechters kans na kans kregen. Zo kwam Kerk bij de tweede paal nét tekort, schoot Ramselaar de bal over, zag Van der Maarel zijn poging rakelings naast gaan en werd een schot van Bart Ramselaar door Lucas Woudenberg van de lijn gehaald.

Rode kaart
Bij die laatste kans was captain Henk Veerman overigens al met een blessure naar de kant, hetgeen de stootkracht van SC Heerenveen bepaald niet ten goede kwam: hij werd vervangen door jongeling Rein Smit. Bij de tegenstander kwamen er met Eljero Elia en Daniel Arzani in de slotfase juist twee aanvallers van naam binnen de lijnen, waarna de missie voor Heerenveen nog wat moeilijker werd. Niet per se door het invallen van Elia en Arzani, maar vooral door de rode kaart van Smit, die twintig minuten na zijn entree zijn tweede gele kaart kreeg.

In de laatste minuten zette FC Utrecht nog flink aan. Zo probeerde Elia het met een harde knal van ver, maar keeper Mulder redde soeverein. In de allerlaatste seconde raakte Mahi nog keihard de paal, dat bleek het laatste wapenfeit van de thuisploeg, die bepaald niet soepel is begonnen aan het seizoen. VVV Venlo-uit en nu dus Heerenveen-thuis leverden slechts één punt voor de hyperambitieuze Domstedelingen, van RKC Waalwijk werd thuis wél gewonnen. Voor de Friezen was het (na zeges op Willem II, Fortuna Sittard en VVV) pas het eerste puntenverlies.