FC Twente zet Vitesse in eigen huis te kijk

FC Twente heeft zondag op overtuigende wijze de tweede zege van het seizoen geboekt. Vitesse stelde in eigen huis net als eerder tegen Willem II teleur en ging met ruime cijfers onderuit. Clubtopscorer Robin Pröpper leidde de doelpuntrijke zege van Twente in.

Vitesse
Vitesse
1 - 4
FC Twente
FC Twente

Voor Vitesse was het duel met Twente de jaarlijkse Airborne-wedstrijd, waarin de veteranen die in 1944 vochten tijdens operatie Market Garden worden geëerd. De veteranen waren er vanwege het coronavirus niet bij. Van de drie nog levende veteranen werden voor de wedstrijd portretten opgesteld op het veld. Vitesse trad weer aan in het speciale Airborne-tenue en kon meteen aan de bak, want Twente opende de score. Na minder dan drie minuten kopte Robin Pröpper raak. De verdediger maakte vorige week ook al de winnende tegen FC Utrecht en scoorde tegen Ajax.

Vitesse was nog nauwelijks bekomen van de openingstreffer of Twente kwam bijna op 0-2. Daan Rots vond Dimitrios Limnios met een goede steekpass, maar doelman Markus Schubert redde op de inzet van de Griek. De thuisploeg kwam daarna meer in de wedstrijd, al lag het tempo bij de Arnhemmers lang te laag om door de Twentse linies te breken. Verdediger Jacob Rasmussen, terug in de basis bij Vitesse, probeerde het met een kopbal en Loïs Openda stuitte na een goede pass van Oussama Tannane op doelman Lars Unnerstall.

Het aantal kansen van Vitesse was op één hand te tellen en Twente stelde daar lange tijd weinig tegenover. Pas richting de rust verlieten de Tukkers de stellingen en dat leverde direct een doelpunt op. Eerst hield Schubert de bal nog tegen toen Limnios die pardoes aangespeeld kreeg van Riechedly Bazoer. Even later ging de bal op de stip nadat Matus Bero Pröpper naar de grond had gewerkt. Scheidsrechter Pol van Boekel was resoluut en Ricky van Wolfswinkel schoot tegen zijn oude club raak: 0-2.

Vitesse-trainer Thomas Letsch wilde in de tweede helft iets anders zien en greep hard in met drie wissels. Tannane, Rasmussen en Nicolai Baden Frederiksen bleven achter in de kleedkamer en voor hen kwamen Enzo Cornelisse, Yann Gboho en Oussama Darfalou in de ploeg. Laatstgenoemde kreeg al snel een kans op 1-2 na een goede voorzet van Eli Dasa. De spits nam echter te lang de tijd, waarna verdediger Mees Hilgers ingreep.

Opnieuw bewees Twente daarna aan weinig kansen genoeg te hebben. Bij de eerste echte aanval van de tweede helft gaf Giovanni Troupée de bal voor op Pröpper, die met een kopbal bij de tweede paal voor 0-3 zorgde. Even later sloeg Twente opnieuw toe, nu via Michel Vlap. De aanvallende middenvelder rondde overtuigend af na afleggen van Van Wolfswinkel. Pas daarna deed Vitesse iets terug via invaller Darfalou, die voor een klein sprankje Arnhemse hoop zorgde. Meer was het niet, want de Arnhemmers slaagden er niet in om de spanning terug te brengen. Vitesse kreeg zelfs nog de rode kaart toen aanvoerder Danilho Doekhi in de slotfase zijn tweede gele prent pakte. Zo eindigde de thuisploeg met tien man en een pijnlijke nederlaag.