FC Twente ontslaat echte clubman Bleuming opnieuw

Reacties

FC Twente zoekt voor het nieuwe seizoen zeker een elftal nieuwe spelers en heeft één scout fulltime in dienst. Werk genoeg dus, zou je denken. Uitgerekend Evert Bleuming – de enige scout – valt onder de achttien medewerkers die de Enschedese club vandaag vanwege economische redenen ontslag aanzegde.

FC Twente ontslaat echte clubman Bleuming opnieuw
© Pro Shots

Wat het extra wrang maakt voor de zestigjarige Bleuming is dat het tweede keer in vijf jaar is dat hem hetzelfde lot treft. Ook in 2015 ging een bezuinigingsoperatie binnen FC Twente niet aan hem voorbij. In 2018 haalden de Enschedeërs hem terug van FC Utrecht waar hij toen werkzaam was. De club had er zelfs een vergoedingssom van enkele tienduizenden euro's voor over. Na de degradatie moest FC Twente destijds in technisch opzicht helemaal opnieuw beginnen. Omdat een trainer en een technisch directeur nog ontbraken moest Bleuming het vlot drijvende houden.

Ook nadat FC Twente eind april de samenwerking met technisch directeur Ted van Leeuwen opzegde, was Bleuming de enige binnen de club die gericht bezig was om potentiële versterkingen voor het nieuwe seizoen in kaart te brengen. Dat die nodig zijn in de Grolsch Veste is evident, want van de eerste selectie lopen per 1 juli maar liefst zestien contracten af. Bleuming had al enkele overlegrondes over de invulling van de selectie achter de rug met de nieuwe technisch directeur Jan Streuer en trainer Ron Jans.

Groot was dan ook zijn verbazing toen Bleuming aan het einde van de middag ontslag kreeg aangezegd. De club nam in totaal afscheid van elf fulltimers en zeven parttimers. De ingreep is noodzakelijk volgens FC Twente omdat de financiële positie door de coronacrisis in hoog tempo verslechtert. Eerder rekende de club uit dat ze tien miljoen euro aan inkomsten misloopt indien er tot het einde van dit jaar geen publiek welkom is in de Grolsch Veste.

'Om de club toekomstperspectief te geven zijn we genoodzaakt, hoe pijnlijk ook, nu deze rigoureuze maatregel te treffen', zegt directeur Paul van der Kraan op de clubwebsite. 'Dat er de komende weken noodzakelijkerwijs wel nieuwe spelers komen, maakt het voor betrokkenen wel extra moeilijk. Gelukkig begrijpen de medewerkers heel goed dat we een voetbalclub zijn en dat het uiteindelijk gaat om de spelers.'

Bleuming was sinds 1977 in verschillende functie bij FC Twente betrokken. Hij was tien seizoenen speler van het eerste elftal, fungeerde als assistent-trainer, hoofd scouting en hoofd opleiding en werd in 2007 als trainer kampioen van Nederland met het Beloftenteam van FC Twente. Na technisch directeur Ted van Leeuwen en trainer Gonzalo Garcia is hij de derde belangrijke functionaris in korte tijd die door de directie van FC Twente aan de kant wordt gezet.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.