FC Twente is Jong PSV dankbaar en keert terug naar Eredivisie

FC Twente heeft zich maandag ondanks een teleurstellend gelijkspel tegen Jong AZ verzekerd van het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie, en daarmee een directe terugkeer naar de Eredivisie. De ploeg van Marino Pusic mocht de beloftenploeg van PSV dankbaar zijn.

FC Twente
FC Twente
0 - 0
Jong AZ
Jong AZ

Twente zou eigenlijk afgelopen vrijdag al zijn kampioenswedstrijd spelen, maar het uitduel bij Jong Ajax werd door de autoriteiten afgelast. Omdat achtervolger Sparta Rotterdam vrijdag met 3-1 won van Helmond Sport, moest Twente maandag in eigen huis het resultaat van Sparta in de uitwedstrijd tegen Jong PSV evenaren of verbeteren om een kampioensfeestje te kunnen vieren.

De ploeg van Pusic leek tegen Jong AZ last te hebben van kampioensstress. Al na vijftien seconden ontsnapte Twente aan een achterstand, toen Ricardinho net voor zijn eigen doellijn een schot van Tijjani Reijnders onschadelijk maakte. Ook de tweede serieuze kans was voor Jong AZ. Deze keer moest Twente-doelman Joël Drommel ingrijpen bij een gevaarlijk schot van Jamie Jacobs.

Na de moeizame openingsfase kwam Twente wat beter in de wedstrijd. De koploper had echter moeite met het creëren van kansen: alleen Aitor Cantalapiedra (mispeer) en Jari Oosterwijk (redding van Joey Roggeveen) kwamen in de eerste helft in de buurt van de openingstreffer. Twente had moeite om het spel te maken tegen het bezoek uit Noord-Holland en verwende de supporters niet.

In de tweede helft werd het spel van Twente er niet beter op. Jong AZ was dreigender, al bleven echt grote kansen uit. De fans van Twente kregen ondanks het matige spel van hun ploeg toch wat te juichen, aangezien Zakaria Aboukhlal Jong PSV op een voorsprong zette tegen Sparta. Hierna ging Twente nog op zoek naar de overwinning en negen minuten voor tijd kopte Peet Bijen net naast. Bij Jong AZ maakte Maxim Gullit, de zoon van Ruud, als invaller zijn debuut in het betaalde voetbal.

Het laatste beetje hoop van Sparta op een memorabele comeback verdween toen Mauro Júnior met een benutte strafschop voor de 2-0 zorgde in Eindhoven. Ook dit doelpunt werd met gejuich begroet door de fans van Twente, die maandag geen goal van de eigen ploeg konden vieren. Dat mocht de pret niet drukken: Twente is kampioen en keert na een afwezigheid van één jaar terug naar het hoogste niveau.