FC Twente blijft winnen, NEC onderuit na rode kaart Van den Berg

FC Twente wijkt na vrijdagavond niet af van de kampioenskoers. In de eigen Grolsch Veste werd ook FC Den Bosch, de nummer vier van de Keuken Kampioen Divisie, aan de zegekar gebonden. Het is de vijftiende competitiewedstrijd op rij dat de coach van Marino Pusic ongeslagen blijft.

FC Twente
FC Twente
1 - 0
FC Den Bosch

Met elf punten voorsprong op Sparta en nog maar zeven wedstrijden te gaan lijkt het niet zozeer de vraag óf FC Twente kampioen wordt, maar vooral wanneer. De kampioensschaal heeft FC Twente nog niet binnen, maar voor aanvang van de wedstrijd vielen Aitor Cantalapiedra (beste speler van de derde periode), Joël Drommel (beste keeper) en Pusic (beste trainer) wel al in de prijzen.

Na een voetballend weinig hoogstaande eerste helft, waarin de ploegen vooral fysiek actief waren, kwam de beste kans acht minuten na rust op naam van FC Den Bosch-aanvoerder Danny Verbeek. Die kans noteerde hij echter wel namens de verkeerde ploeg, namelijk FC Twente. De captain kopte de bal na een hoekschop bijna in eigen goal. Verbeek haalde daarmee opgelucht adem, maar zag een minuut later hoe FC Twente alsnog de 1-0 in de schoot geworpen kreeg. FC Den Bosch-verdediger Sam Kersten probeerde een hoge bal weg te werken met een halve omhaal, maar hij raakte de bal compleet verkeerd. Jari Oosterwijk kreeg de bal precies voor zijn voeten en hoefde de bal alleen maar binnen te werken: 1-0.

Hoewel FC Den Bosch er nog alles aan deed om een resultaat mee naar Noord-Brabant te nemen, bleef FC Twente in het resterende halfuur overeind. De club uit Enschede is daardoor wéér een stapje dichterbij de titel.

N.E.C.
N.E.C.
1 - 2
Jong Ajax
Jong Ajax

Ferdy Druijf werd de topscorer van de derde periode en blijft ook in de vierde periode doelpunten maken. De spits van NEC opende na een voorzet van Randy Wolters de score tegen Jong Ajax en kwam met deze goal op gelijke hoogte met KKD-topscorer Mario Engels van Roda JC Kerkrade (23 doelpunten). Jong Ajax vond de gelijkmaker al snel. Na fraai voorbereidend werk van Lassina Traoré schoot Vaclav Cerny in de 24ste minuut de 1-1 binnen en dat bleek tevens de ruststand te zijn.

Twintig minuten in de tweede helft kwam NEC met een man minder te staan. Joey van den Berg leek een normale tackle op de bal in te zetten, maar scheidsrechter Christian Mulder floot voor een overtreding. Van den Berg reageerde woest, gaf de arbiter een zetje en kreeg een directe rode kaart. Met elf tegen tien ging Jong Ajax op jacht naar de zege en na kansen voor Traoré en Jurgen Ekkelenkamp werd de sfeer in het stadion grimmig. Mulder legde de wedstrijd tot twee keer toe stil, voordat Traoré vlak voor tijd uit een rebound de winnende treffer maakte: 1-2

Jong FC Utrecht
1 - 5
Sparta Rotterdam

Stadion Galgenwaard is binnen drie dagen tijd twee keer het theater voor een strijd tussen Utrecht en Rotterdam. Twee dagen voordat FC Utrecht en Feyenoord het daar tegen elkaar opnemen, waren het vrijdagavond eerst Jong FC Utrecht en Sparta die de degens kruisten. De Utrechtse beloften zijn hekkensluiter in de Keuken Kampioen Divisie, terwijl Sparta met elf punten achterstand op koploper FC Twente tweede staat.

Het verschil op de ranglijst kwam ook in de lege Galgenwaard tot uiting. Al bij de rust kon de formatie van Henk Fraser met gerust hart drie punten bij het seizoenstotaal optellen. Dirk Abels, Mohamed Rayhi (vanaf elf meter) en Ragnar Ache profiteerden van de rode loper die de hekkensluiter uitrolde. Na de eerste helft stond het daarmee al 0-3.

In de tweede helft deden invaller Lars Veldwijk, zondag nog één minuut actief namens Zuid-Afrika, en Ache nog een duit in het zakje. Nick Venema redde de Utrechtse eer met zijn veertiende van het seizoen: 1-5.

FC Dordrecht
1 - 3
Go Ahead Eagles

Achter FC Twente en Sparta is Go Ahead Eagles de nummer drie van de Keuken Kampioen Divisie. De formatie van John Stegeman ging op bezoek bij FC Dordrecht, dat vorige week een ongenadig pak slaag kreeg op bezoek bij FC Eindhoven: 8-1. De mannen van coach Claudio Braga hadden dus nog iets goed te maken.

De start was desondanks voor de bezoekers uit Deventer. Jaroslav Navrátil werd de diepte in gestuurd en werkte de bal binnen in de verre hoek. Bij de Dordtenaren kwam het gevaar vooral van Oussama Zamouri. Hij verzorgde niet alleen de 1-1, maar bood daarna dé kans op 2-1 aan Joël Zwarts. De huurling van Feyenoord herstelde sneller dan verwacht van een scheurtje in zijn enkelband en deed dus weer mee, maar vergat wel zijn ploeg op voorsprong te zetten. Vervolgens was het aan de andere kant wel raak middels een kopbal van Thomas Verheydt: 1-2, tevens de ruststand.

In de tweede helft bleef de marge lange tijd beperkt tot één goal. Pas in de eerste minuut van de blessuretijd kon Go Ahead Eagles-coach Stegeman opgelucht ademhalen. Navrátil verdubbelde zijn productie en stelde de driepunter veilig.

Jong PSV
Jong PSV
2 - 1
RKC Waalwijk

Net als bij FC Twente - FC Den Bosch was het ook bij het duel der subtoppers tussen Jong PSV en RKC Waalwijk wachten tot de tweede helft voordat er wat te vieren viel. Dat gebeurde na rust echter wel razendsnel. Joël Piroe, normaliter de afmaker, was niet zelfzuchtig en gaf de bal voor op Zakaria Aboukhlal: 1-0. De Waalwijkse formatie ging vervolgens op jacht naar een gelijkmaker om zo de topvijf in zicht te houden, maar dat lukte niet. Na een uur spelen verdubbelde de Franse verdediger Maxime Soulas de score met zijn eerste treffer van het seizoen.

Darren Maatsen deed in de 74ste minuut, zes minuten na zijn invalbeurt, nog wel wat terug. Verder dan dat lieten de Eindhovense beloften het niet komen. Mede omdat Youri Roulaux, doelman van Jong PSV, nog een penalty van Dylan Seys stopte.

Helmond Sport
4 - 0
Roda JC Kerkrade

Bij Roda JC Kerkrade is er nog geen sprake van een Eric van der Luer-effect. De Limburgers werden genadeloos over de knie gelegd door Helmond Sport, dat tot vrijdagavond slechts twee duels in winst had omgezet. Halverwege stond het nog maar 1-0 door een treffer van Joeri Poelmans. Na rust sloegen ook Arne Naudts en Dylan de Braal toe namens Helmond Sport, terwijl Niels Verburgh nog een eigen goal maakte. Van der Luer, interim-coach na het ontslag van Robert Molenaar, debuteerde vorige week met een 2-2 gelijkspel tegen MVV Maastricht.