FC Twente staat er goed voor in zijn missie om na één jaar weer terug te keren naar de Eredivisie. De ploeg van Marino Pusic maakte vrijdag een einde aan de titelaspiraties van Sparta Rotterdam en liep bovendien twee punten uit op achtervolger FC Den Bosch. Voor Twente werd het zo een geweldige avond.

Sparta Rotterdam
0 - 3
FC Twente
FC Twente

Voor Sparta Rotterdam voelde de thuiswedstrijd tegen FC Twente als een laatste kans. De ploeg van Henk Fraser wil graag meedoen om het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie, maar had voor vrijdagavond al acht punten minder dan koploper Twente. In de aanloop naar de kraker op Het Kasteel was Fraser dan ook duidelijk: er moest gewonnen worden, anders zou Sparta zich op de nacompetitie kunnen gaan richten.

De missie was duidelijk en Sparta probeerde in de eerste helft ook de aanval te zoeken. De beste kansen waren echter voor het geduldige Twente, dat er met tegenaanvallen razendsnel uitkwam. In de achtste minuut redde Sparta-doelman Roy Kortsmit geweldig bij een grote mogelijkheid voor Aitor Cantalapiedra. Tien minuten later haalde verdediger Dirk Abels de bal net voor zijn doellijn weg.

Het bleek uitstel van executie te zijn voor Sparta. Twente kwam op voorsprong dankzij Tom Boere, die een penalty feilloos binnenschoot. Deze strafschop was niet terecht gegeven. De overtreding van Janne Saksela op Mohamed Hamdaoui werd buiten het strafschopgebied ingezet, maar Hamdaoui viel binnen de lijnen en Serdar Gözübüyük wees naar de stip. Sparta-coach Fraser was woedend en kreeg een gele kaart voor zijn protesten.

Henk Fraser zag dat zijn ploeg geen vuist kon maken.

Sparta moest in de achtervolging en zag Ricardinho bijna een eigen doelpunt maken. De thuisploeg wist zelf geen serieuze kansen te creëren en kreeg kort voor rust de 0-2 om de oren. Peet Bijen zette zijn voet tegen een indraaiende vrije trap van Aitor en Kortsmit moest een antwoord schuldig blijven. Sparta kwam er simpelweg niet aan te pas en moest het hoofd definitief buigen toen Bart Vriends vijf minuten na rust een voorzet van Aitor ongelukkig verlengde tot in zijn eigen goal.

Een comeback van Sparta zat er geen moment in en Twente, waar Fred Friday een halfuur voor tijd nog als debutant in de ploeg kwam, kon het duel in Rotterdam eenvoudig uitspelen. Sparta heeft na de eerste thuisnederlaag van dit seizoen liefst elf punten minder dan Twente en kan het kampioenschap (en daarmee directe promotie) wel vergeten. Voor de ploeg van Fraser wordt het nu vooral belangrijk om een zo gunstig mogelijke uitgangspositie in de play-offs te verdienen.

FC Den Bosch
1 - 1
FC Volendam
FC Volendam

De zege op Sparta smaakte voor Twente nóg zoeter omdat FC Den Bosch in eigen huis punten verspeelde tegen FC Volendam. De bezoekers kwamen tien minuten voor rust op voorsprong, toen Boy Deul keeper Wouter van der Steen verraste met een hard schot vanuit de tweede lijn. Den Bosch moest reageren en de gelijkmaker van Sven Blummel, zes minuten in de tweede minuut, was werkelijk geweldig. Blummel maakte met een omhaal de 1-1.

Na het kunststukje van Blummel ging Den Bosch op zoek naar meer. Vincent Vermeij had de thuisploeg al drie minuten na de gelijkmaker op voorsprong moeten zetten, maar zijn schot werd van de doellijn gehaald door Volendam-verdediger Mohamed Betti. Aan de overkant won Van der Steen het rechtstreekse duel met aanvaller Nick Doodeman. Namens Den Bosch werkte invaller Danny Holla de bal nog in het zijnet, waarna een slotoffensief van de thuisploeg niets uithaalde. Zo bewees Volendam Twente een goede dienst: de Tukkers hebben nu zes punten meer dan Den Bosch.

FC Eindhoven
1 - 2
Jong PSV
Jong PSV

Jong PSV is bezig aan een knappe reeks in de Keuken Kampioen Divisie en haalde uit de laatste zes competitiewedstrijden voor vrijdag veertien punten. Ook na de Eindhovense derby stapte de ploeg van Dennis Haar met een goed gevoel van het veld. Met Bart Ramselaar in de basis kwam Jong PSV zes minuten na rust nog wel op achterstand, door een knap schot van Alvin Daniëls, maar de gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Zakaria Aboukhlal verdiende een strafschop en schoot met een Panenka de 1-1 binnen.

Een ongelooflijke fout van Eindhoven-doelman Ruud Swinkels zorgde er uiteindelijk voor dat Jong PSV drie punten aan het totaal kon toevoegen. Swinkels kwam bij een lange bal zijn strafschopgebied uit en wilde opruimen, maar hij miste de bal volledig. Justin Lonwijk (die maandag nog schitterend scoorde tegen TOP Oss) strafte de blunder genadeloos af en werd zo de matchwinner. Jong PSV is nu zeven duels op rij ongeslagen in de Keuken Kampioen Divisie.

SC Cambuur
SC Cambuur
1 - 1
N.E.C.
N.E.C.

NEC won vorige week met 4-1 van Jong FC Utrecht en dat betekende voor de Nijmegenaren de eerste overwinning sinds 30 november. Jack de Gier hoopte dat deze driepunter het begin van een zegereeks zou kunnen zijn, maar op bezoek bij Cambuur kwam NEC twintig minuten voor rust op achterstand, door een rake kopbal uit een corner van Matthew Steenvoorden. Met een treffer uit een zeer onoverzichtelijke scrimmage maakte Josef Kvída vijf minuten na rust de 1-1 en in blessuretijd leek Jonathan Okita NEC nog aan de volle buit te helpen. Zijn kopbal belandde echter op de paal en dus zat het NEC weer niet mee.