FC Kopenhagen en voormalig NEC-keeper laten Man United flink zweten

Reacties

Manchester United kan de 'after-corona-opmars' nog altijd belonen met een hoofdprijs. The Red Devils plaatsten zich maandag voor de halve finale van de Europa League, door zich met veel moeite te ontdoen van FC Kopenhagen. Bij de Denen was een oude bekende uit de Eredivisie de grote man.

FC Kopenhagen en voormalig NEC-keeper laten Man United flink zweten
© Pro Shots
Manchester United
Manchester United
nv
1 - 0
FC Kopenhagen
FC Kopenhagen

Het duel in Keulen was een ontmoeting tussen Ole Gunnar Solskjaer en Ståle Solbakken, twee Noorse trainers die goed bevriend zijn. De ex-aanvaller en voormalig middenvelder speelden jarenlang samen in de nationale ploeg van Noorwegen, ze kwamen onder meer samen uit op het WK 1998. En toen Solskjaer zo'n tien jaar geleden aan zijn trainersloopbaan begon, liep hij enige tijd mee bij Solbakken, die toen ook al trainer was van FC Kopenhagen. Daar vertrok laatstgenoemde in 2011 overigens, om er in 2013 weer terug te keren.

Alles bij elkaar is Solbakken dus al zo'n dertien jaar trainer van de Deense grootmacht. In al die jaren kwamen de trainer en zijn club Europees gezien nooit zo ver als dit seizoen. Sterker nog: het was überhaupt voor het eerst in de geschiedenis dat de club een Europese kwartfinale haalde. Dat bleek maandagavond ook het eindstation, op een avond die al begon met een domper. Na een botsing met Aaron Wan-Bissaka moest sterkhouder Nicolai Boilesen (ex-Ajax) namelijk dizzy gewisseld worden, terwijl ook de Man United-back last had. Om die reden mocht Timothy Fosu-Mensah warmlopen, maar het Nederlandse talent ging weer op de reservebank zitten (naast landgenoot Tahith Chong) toen bleek dat Wan-Bissaka verder kon.

FC Kopenhagen speelde in de eerste helft zeer behoorlijk, maar leek op slag van rust toch op achterstand te komen. Marcus Rashford kopte de bal door op Mason Greenwood, die vervolgens knap scoorde. De VAR zette echter (terecht) een streep door die goal, omdat de pas achttienjarige spits buitenpel stond. Vlak na de pauze was ook de tweede afgekeurde goal van de avond een co-productie van de twee genoemde aanvallers. Greenwood raakte de paal, Rashford verzilverde de rebound, maar deed dat eveneens in buitenspelpositie.

Ook Man Utd-smaakmaker Bruno Fernandes raakte na rust nog een keer de paal, maar hét moment van de tweede helft kwam op het naam van Kopenhagen-middenvelder Rasmus Falk. Hij zette tegenstanders Brandon Williams en Fred te kijken met een absolute wereldactie, maar de daaropvolgende poging van Bryan Oviedo werd geblokt. Uiteindelijk hielden de Denen knap stand en dwongen ze de mannen van Solskjaer tot een verlenging.

Heldenrol Johnsson
Daarin pakte Anthony Martial in de openingsfase de spotlights. Hij zag eerst hoe de uitblinkende keeper Kalle Johnsson (van januari 2013 tot juli 2014 actief voor NEC Nijmegen) een schot van hem keerde, zoals de goalie kort voor het einde van de reguliere speeltijd ook al prachtig had gered op een poging van de Fransman. Diezelfde Martial prikte de bal kort daarna in het zijnet en stuitte wederom op Johnsson, voordat hij in de 93ste minuut toch de doorbraak forceerde. Hij ging na een duel met Andreas Bjelland (ex-FC Twente) naar de grond en kreeg een penalty, die werd benut door Bruno Fernandes.

De Portugese spelmaker streek in januari neer op Old Trafford, vlak voordat het voetbal werd stilgelegd door het coronavirus. Sinds de hervatting is Man United geweldig in vorm, wat in de Premier Legue al werd beloond met een Champions League-ticket voor komend seizoen, en dat komt niet in de laatste plaats door de inbreng van de voormalig Sporting Portugal-middenvelder. Aan zijn hand kunnen de Engelsen het seizoen nu dus ook nog afsluiten met een hoofdprijs.

Het bleef in Keulen uiteindelijk bij 1-0, mede omdat Johnsson zich nog een keer wist te onderscheiden. Een schot van Juan Mata werd van richting veranderd, maar de goalie keerde de bal (dankzij een weergaloze reflex) met zijn voet. De heldenrol van de Zweedse keeper was dus niet genoeg voor een stunt: Man United heeft op het tandvlees de halve eindstrijd bereikt. Daarin is Sevilla of Wolverhampton Wanderers de tegenstander. Die spelen dinsdag tegen elkaar, net als Shakhtar Donetsk en FC Basel. De winnaar van dat laatstgenoemde duel treft Inter.

VI's Elftal van het Jaar: 'Bruno Fernandes heeft Man Utd getransformeerd'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.