FC Groningen zwaait met Nijland 'directeur van uitstervend ras' uit

Reacties

Het duel dat FC Groningen zondag afwerkt met Fortuna Sittard is sowieso historisch. Het wordt de laatste Eredivisie-thuiswedstrijd van de noorderlingen met Hans Nijland als algemeen directeur. Na 23 jaar neemt de bestuurder afscheid.

FC Groningen zwaait met Nijland 'directeur van uitstervend ras' uit

In de VI-serie Het Portret is Nijland deze keer dan ook de hoofdrolspeler. Vraag op een willekeurige plek in het land wie de algemeen directeur van Willem II is en niemand zal een idee hebben. Begin ergens over FC Groningen en menigeen zal eerder denken aan Nijland dan aan de trainer.

Onder leiding van de geslaagde ondernemer maakten de noorderlingen grote stappen. Het absolute hoogtepunt is de KNVB-bekerwinst in 2015. In het uitgebreide verhaal komt onder anderen Jan Smit aan het woord. 'Gewoon een man die niet van poespas houdt. Een directeur van een uitstervend ras. Ik ken Hans meer dan twintig jaar. Hij is net als ik: een ondernemer', wordt Nijland getypeerd door de voormalige voorzitter van Heracles Almelo, die ook kritisch blijft. 'Hij had één of twee jaar eerder moeten stoppen', vindt Smit. 'Dat heb ik hem ook gezegd. Hij is nu aan de late kant. Op een bepaald moment is de inspiratie weg en wordt alles een herhaling van zetten. Dan is het tijd voor een opvolger.'

Zelf karakteriseert Nijland zich als 'een opportunist, maar wel een opportunist die zichzelf compleet onder controle heeft.' Voor een opportunist heeft hij het opmerkelijk lang volgehouden. De Kropswolder werkt in de geest van voormalig Feyenoord-voorzitter Cor Kieboom die ooit zei: 'Waar staat geschreven dat ik consequent moet zijn?' Een parool dat uitstekend van pas komt in zijn metier, beseft ook Nijland, die af en toe flink aan het roer heeft getrokken om overeind te blijven op de golven die de emotionele voetbalindustrie kenmerken. Zo werd het innovatieve beleid van de met veel trompetgeschal binnengehaalde manager topsport Gerard Kemkers relatief snel losgelaten en afgelopen winter haalde huurlingen-tegenstander Nijland vijf huurlingen toen de stand op de ranglijst wat tegenviel.

Mede door die tussentijdse versterkingen zette FC Groningen na de winterstop een bijzonder sterke serie neer. Daardoor maken de noorderlingen nog altijd kans op deelname aan de Europese play-offs.

Nijland, die uitgerekend zondag zijn 59ste verjaardag viert, wordt na afloop van het duel met Fortuna Sittard in het zonnetje gezet. De bestuurder zal ook een ereronde lopen, samen met de vertrekkende spelers (onder wie Ludovit Reis) en stafleden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Groningen
Meer over FC Groningen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.