FC Groningen 'jaagt' op Barcelona, Ten Hag kan voorgangers evenaren

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Het opgeleefde Sparta Rotterdam fungeert zondagmiddag als gastheer van Ajax. Nummer drie AZ ontvangt FC Groningen, Feyenoord gaat op bezoek bij PEC Zwolle en hekkensluiter Roda JC Kerkrade speelt een uitwedstrijd tegen NAC Breda.

FC Groningen 'jaagt' op Barcelona, Ten Hag kan voorgangers evenaren

AZ - FC GRONINGEN


Aftrap:12.30 uur
Scheidsrechter:Martin van den Kerkhof
Laatste 5 duels AZ:10 punten
Laatste 5 duels FC Groningen:7 punten

ACTUEEL

• AZ ging afgelopen week onderuit op bezoek bij Feyenoord en zag de achterstand op nummer twee Ajax oplopen tot vijf punten. Opponent FC Groningen zette vorige week PEC Zwolle opzij en is daardoor zo goed als zeker van handhaving.

• Na 27 speelrondes voerde Hakim Ziyech het klassement van meeste doelpogingen aan (133 stuks), maar daarna volgden de AZ-spelers Alireza Jahanbakhsh (112) en Wout Weghorst (88).

• FC Groningen profiteerde dit Eredivisie-seizoen al vier keer van een eigen doelpunt van de tegenstander. Een evenaring van het clubrecord uit 1971/72.

Tijdens de vorige speelronde verloor AZ bij Feyenoord.

• Marco Bizot, die vrijdag werd opgeroepen voor het Nederlands elftal, hield in geen van zijn laatste vier Eredivisie-wedstrijden de nul. De laatste keer dat de doelverdediger langer moest wachten op een clean sheet was in het voorjaar van 2014 (zes duels, in dienst van FC Groningen).

• Liefst 33 procent van de goals die AZ deze competitie maakte, vielen na de 75ste minuut. Dat is het hoogste percentage van alle teams in de Eredivisie.

• Van alle Eredivisie-teams trof FC Groningen het vaakst de paal of de lat: 21 keer. De enige club die dat vaker overkwam in de grote vijf Europese competities (Engeland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië) is Barcelona met 26 inzetten op het aluminium.

FC Groningen rekende vorige week af met PEC Zwolle.

HISTORIE

• AZ zette precies de helft van zijn vorige 28 Eredivisie-thuiswedstrijden tegen FC Groningen in winst om. Vier keer kraaiden de noorderlingen victorie en tien keer rolde er een remise uit de bus.

• Vorig seizoen troffen AZ en FC Groningen elkaar in de eerste ronde van de play-offs om een ticket voor de voorronde van de Europa League. Mede dankzij een fenomenale Calvin Stengs wonnen de Alkmaarders voor eigen publiek met 4-1. Ook in Groningen zou AZ triomferen.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen AZ en FC Groningen:


SeizoenUitslag
2012/130-1
2013/142-0
2014/152-2
2015/164-1
2016/170-0

SPARTA ROTTERDAM - AJAX


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Dennis Higler
Laatste 5 duels Sparta Rotterdam:7 punten
Laatste 5 duels Ajax:10 punten

ACTUEEL

• Sparta Rotterdam rekende vorige week af met Roda JC Kerkrade in een degradatieclash en heeft daardoor vier punten meer dan de hekkensluiter uit Limburg. Ook Ajax deed tijdens de voorbije speelronde goede zaken. De Amsterdammers verkleinden de achterstand op koploper PSV tot zeven punten en vergrootten de marge op nummer drie AZ tot vijf punten.

• De overwinning op Roda JC Kerkrade betekende ook dat Sparta Rotterdam voor het eerst dit Eredivisie-seizoen zegevierde in twee duels op rij. In totaal staan De Kasteelheren deze jaargang op vijf zeges.

Een razendsnelle vooruitblik op Sparta Rotterdam - Ajax.

• Tegen SC Heerenveen scoorde Ajax vorige week liefst drie keer in de tweede helft. Sowieso zijn de Amsterdammers dit seizoen vooral na rust op dreef. Nu al trof Ajax 49 keer doel in de tweede helft, eenmaal vaker dan in de volledige voorbije jaargang.

• Onder leiding van Erik ten Hag pakte Ajax twintig punten in negen Eredivisie-duels. Zijn vijf voorgangers stonden na tien duels minimaal op 22 punten. Martin Jol, Frank de Boer en Peter Bosz pakten allen 23 punten en Marco van Basten en Marcel Keizer beiden 22 punten.

Ajax kreeg vorige week SC Heerenveen op de knieën.

• Sinds de jaarwisseling fabriceerde Sparta Rotterdam vijf Eredivisie-doelpunten uit een hoekschop, het hoogste aantal van alle Eredivisie-teams en al eentje meer dan in heel 2017.

'Ook tegen Ajax ziet Dick Advocaat kansen voor Sparta'

• Bij de eerste ontmoeting in dit seizoen profiteerde Ajax van eigen doelpunten van Ryan Sanusi en Sherel Floranus. Nog nooit kregen de Amsterdammers in één Eredivisie-jaargang drie eigen goals mee van één ploeg.

HISTORIE

 Sparta Rotterdam - Ajax is een echte Eredivisie-klassieker. De editie van zondag is alweer de 53ste. De thuisploeg zegevierde achttien keer en moest 22 keer zijn meerdere erkennen in de bezoekers. Twaalf ontmoetingen kenden geen winnaar.

'De vraag is of Viergever dit seizoen nog in actie komt'

• In het seizoen 2008/09 trakteerde Sparta Rotterdam Ajax op een 4-0 nederlaag. Een halve week later diende trainer Marco van Basten van de Amsterdammers zijn ontslag in.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Sparta Rotterdam en Ajax:


SeizoenUitslag
2006/073-0
2007/082-2
2008/094-0
2009/100-3
2016/171-3

NAC BREDA - RODA JC KERKRADE


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Ed Janssen
Laatste 5 duels NAC Breda:8 punten
Laatste 5 duels Roda JC Kerkrade:1 punt

ACTUEEL

• NAC Breda hield aan zijn vorige twee Eredivisie-wedstrijden liefst zes punten over en heeft daardoor een aardig gaatje geslagen ten opzichte van de degradatiezone. Voor tegenstander Roda JC Kerkrade begint de tijd langzaam te dringen. De Limburgers staan laatste en verloren vorige week van medelaagvlieger Sparta Rotterdam.

• Vorige week tegen ADO Den Haag noteerde NAC Breda zijn vierde clean sheet van dit Eredivisie-seizoen. Geen enkele daarvan werd behaald in een thuiswedstrijd.

Roda JC Kerkrade leed vorige week een pijnlijke nederlaag in de degradatieclash tegen Sparta Rotterdam.

• Roda JC Kerkrade is tot nu toe de minst nauwkeurige ploeg in de Eredivisie. Slechts 86 van de 214 schoten van de Limburgers belandden op doel, oftewel 40,2 procent. Bij alle andere clubs ligt dit percentage hoger.

• NAC Breda won geen van zijn laatste vijf Eredivisie-wedstrijden tegen clubs die aan het begin van die dag de laatste plaats bekleedden (twee remises en drie verliesbeurten).

• Als NAC Breda afrekent met Roda JC Kerkrade heeft het voor het eerst sinds begin 2013 drie achtereenvolgende overwinningen geboekt in de Eredivisie.

• Roda JC Kerkrade presteert de laatste tijd werkelijk bedroevend in uitwedstrijden. De Limburgers wonnen maar één van hun laatste 25 uitduels in de Eredivisie. In de laatste 23 competitiewedstrijden buiten Kerkrade hield Roda JC bovendien niet de nul.

HISTORIE

• NAC Breda - Roda JC Kerkrade is voor de 32ste keer opgenomen in het Eredivisie-programma. De Brabanders staan op veertien zeges, pakten acht keer nog een punt en leden negen verliesbeurten voor eigen publiek.

• In het seizoen 2012/13 eindigde dit treffen in een 5-3 overwinning voor NAC Breda. Anthony Lurling was die middag in topvorm.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen NAC Breda en Roda JC Kerkrade:


SeizoenUitslag
2009/101-0
2010/111-2
2011/120-3
2012/135-3
2013/142-0

PEC ZWOLLE - FEYENOORD


Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Pol van Boekel
Laatste 5 duels PEC Zwolle:1 punt
Laatste 5 duels Feyenoord:6 punten

ACTUEEL

• Na enkele matige resultaten kan PEC Zwolle wel weer een succesje gebruiken. De KNVB-bekerwinnaar van 2014 was lang in de race voor de vierde plaats, maar moet nog vol aan de bak om een ticket voor de Europese play-offs veilig te stellen. Feyenoord maakt nog wel kans op plek vier, al telt voor de Rotterdammers vooral de KNVB-bekerfinale tegen AZ op 22 april.

• PEC Zwolle-speler Sepp van den Berg werd vorige week op een leeftijd van zestien jaar en 81 dagen de op drie na jongste debutant in de Eredivisie. Alleen Wim Kras, Michel Mommertz en Mark van Bommel waren ooit jonger bij hun vuurdoop op het hoogste niveau in Nederland. Van den Berg werd wel de jongste Eredivisie-speler aller tijden met een gele kaart.

• Feyenoord leed dit seizoen al acht nederlagen in uitwedstrijden, waaronder vijf in de Eredivisie. Onlangs mondden duels bij VVV-Venlo, Vitesse en NAC Breda allemaal uit in een teleurstelling.

Een razendsnelle vooruitblik op PEC Zwolle - Feyenoord.

• Sinds de winterstop presteert PEC Zwolle matig. Dat ligt deels aan het gebrek aan efficiëntie: slechts één van de laatste 45 doelpogingen van de equipe van John van 't Schip resulteerde in een doelpunt.

• Feyenoord zegevierde niet in zijn eerste vijf Eredivisie-uitwedstrijden sinds de jaarwisseling, hetgeen de ploeg in 2007 voor het laatst overkwam. Nog nooit wisten de Rotterdammers geen van de eerste zes uitduels in een nieuw jaar te winnen.

• Steven Berghuis staat op twaalf goals en negen assists. De laatste Nederlander in dienst van Feyenoord die op beide vlakken de dubbele cijfers haalde, was Dirk Kuijt in 2005/06 (22 goals en zestien assists).

'Supporters moeten deelgenoot worden van plannen Feyenoord City'

HISTORIE

• Zeventien keer fungeerde PEC Zwolle als gastheer van Feyenoord in de Eredivisie. De Blauwvingers staan op vijf zeges en leden zeven nederlagen. Vijf keer was een gelijkspel de uitslag.

• PEC Zwolle-uit is de laatste seizoenen een zware opdracht gebleken voor Feyenoord. Sinds PEC in 2012 promoveerde naar de Eredivisie pakten de Rotterdammers maar één puntje in uitwedstrijden tegen de club uit Overijssel, de 2-2 van vorig seizoen.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen PEC Zwolle en Feyenoord:


SeizoenUitslag
2012/133-2
2013/142-1
2014/153-0
2015/163-1
2016/172-2

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.