FC Groningen jaagt nog op het ontbrekende puzzelstukje

Reacties

Na de zege op Ajax gaat FC Groningen optimistisch de interlandbreak in. De komende 48 uur hoopt de club nog een laatste slag op de transfermarkt te slaan.

FC Groningen jaagt nog op het ontbrekende puzzelstukje
© Pro Shots
FC Groningen
FC Groningen
1 - 0
Ajax
Ajax

Met zes punten de interlandperiode in. Trainer Danny Buijs had er vooraf waarschijnlijk blind voor getekend. Het openingsprogramma van FC Groningen loog er namelijk niet om. Op de openingsspeeldag kwam PSV op bezoek. Vervolgens uitwedstrijden tegen ADO Den Haag en FC Twente, om het eerste blok af te sluiten tegen Ajax.

'Ik ben hier superblij mee', zei de coach na de 1-0 zege op Ajax tijdens de persconferentie. 'Normaal geeft tegen een club als Ajax een vol stadion een enorme energieboost. Als je dit als jonge groep kunt brengen in een leeg stadion, vind ik dat heel knap. We hebben alles gegeven, van de eerste tot de laatste seconde. En natuurlijk heb je ook wat geluk nodig.'

Het geheim volgens Buijs? 'Het belangrijkste was de goede verdedigende organisatie. Compact staan, heldere afspraken.' De trainer hamert er elke dag op. 'Daarin eis ik heel veel van de groep, tot het gekke aan toe. Ik vind: je speelt in FC Groningen 1, dan moet je er álles aan doen. Soms denken spelers dat ze moe zijn, maar als ik schreeuw dat ze moeten doorrennen, kunnen ze er nog een sprint uitpersen. Dát is het uiterste. Die moeheid is dan een stemmetje in hun hoofd.'

Hoewel FC Groningen ten opzichte van vorig seizoen een flink deel van zijn succesvolle defensie is kwijtgeraakt (Deyovaisio Zeefuik, Mike te Wierik en Django Warmerdam), bewees het duel met Ajax dat de verdedigende organisatie van de noorderlingen alweer behoorlijk op poten staat. In offensief opzicht valt voor Groningen nog winst te boeken, erkent Buijs. 'Dat is ook niet gek. Veel jongens die ik daar heb ingezet zijn nog heel jong, of pas begin twintig. Dat moet zich nog ontwikkelen en heeft tijd nodig.'

Tekst gaat verder onder de stand.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
5
Feyenoord
34
16
11
7
64-36
+28
59
6
FC Utrecht
34
13
14
7
52-41
+11
53
7
FC Groningen
34
14
8
12
40-37
+3
50
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

De coach is in dat kader opgetogen over de komst van Alessio Da Cruz. De van Parma gehuurde aanvaller kan in de ogen van Buijs als rechtsbuiten en spits uit de voeten. Maar daarmee is de Groningse puzzel nog niet helemaal gelegd. De club hoopt in de laatste 48 uur van de transfermarkt nog een directe versterking binnen te halen. Het liefst een creatieve speler die in staat is de voorwaartsen te bedienen.

Hoewel FC Groningen inmiddels op meerdere borden schaakt, is en blijft Spartaan Abdou Harroui de absolute topkandidaat. Tegelijkertijd is het gat tussen vraag en aanbod nog behoorlijk. Harroui heeft zondagmiddag na Sparta – AZ nogmaals aangegeven dat hij dolgraag naar het noorden wil vertrekken. Sparta schiet er weinig mee op als het Harroui tegen zijn zin in Rotterdam houdt. De sleutel in de transfer ligt daardoor waarschijnlijk bij de speler zelf. Kiest hij ervoor zich loyaal op te stellen tegen de club die hij al jaren dient, of is hij bereid het transferspel harder te spelen? Het is mogelijk bepalend in de afloop van de inmiddels breed uitgemeten transfersoap.

Lukt het FC Groningen de komende twee dagen om Harroui (of een alternatief) aan te trekken, dan is de club – een eventuele uitgaande huurtransfer daargelaten - klaar op de markt en kan de focus op de hervatting van de competitie, over twee weken thuis tegen FC Utrecht.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Groningen
Meer over FC Groningen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.